Societat

‘L'Autonomista', un diari familiar i interclassista

El primer número del diari L'Autonomista va sortir al carrer el 18 de setembre del 1898. Sense cap vinculació a un partit polític en concret (tot i coincidir força amb els postulats d'Esquerra Republicana), la publicació s'emmarcava en l'òrbita de les esquerres, de caire republicà i federal, anava dirigit a la petita burgesia i a la classe treballadora. Va ser fundat i dirigit per Darius Rahola i sortia dels tallers de la impremta familiar. No obstant, Carles Rahola en va ser l'ànima i el mentor. Primer en castellà i després en català, aquest periòdic es va convertir en una lectura de referència que es trobava als tallers, a les tavernes o a l'ateneu. La seva periodicitat va variar: va ser setmanal fins al 1904, després va passar a bisetmanal (els dimarts i els divendres) i, finalment, el 8 de febrer del 1916, es va començar a publicar diàriament. Pel que fa a la llengua, el català es va anar introduint gradualment fins que, el 1933, la conversió va ser total. Mor El Autonomista i neix L'Autonomista.

En els seus escrits en aquest diari, Carles Rahola va posar de manifest la seva devoció per la ciutat de Girona i pel país. És en aquest mitjà on desenvolupa bona part de la seva trajectòria periodística, malgrat que no va ser l'únic en què va escriure. De fet, dos dels tres articles que s'utilitzen com a prova en el seu judici militar van ser publicats a L'Autonomista: “Refugis i jardins” i “L'heroisme”. El primer constitueix el seu primer editorial signat amb el qual pretenia transmetre esperança als ciutadans davant la dramàtica situació d'aquell moment. Pel que fa al segon, es tracta d'un article clarament de denúncia contra la intervenció de les forces franquistes, aprofitant com a argument de fons el pròleg que el 1915 ell mateix va escriure per a la traducció catalana del llibre que també es titula L'heroisme, escrit per l'autor belga Maurice Maeterlinck.

El darrer número del diari va aparèixer el 25 de gener del 1939. La impremta va ser confiscada quan les tropes franquistes van entrar a la ciutat de Girona. Carles Rahola es va veure obligat a tornar a la seva feina a la Diputació i va ser al cap de poc que va ser arrestat, empresonat i afusellat. La implantació del règim va significar la desaparició de L'Autonomista, malgrat que la família Rahola va intentar recuperar la publicació quan encara vivia el dictador Franco. Va ser infructuós. No va ser fins al 1985 quan, finalment, la capçalera va tornar a sortir a la llum. I ho va fer com a suplement literari que es publica cada cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES