Societat

La impressió en 3D accelera

Barcelona és el referent estatal en l'adopció i l'explotació dels sistemes de fabricació additiva

Les empreses pioneres que han aconseguit triomfar en els seus camps mostren el camí a moltes altres que volen seguir-les

Què tenen en comú un ronyó, la frontissa d'un Airbus, un ravioli de marisc i un edifici? Sobre el paper, tot això (i molt més) es pot crear a partir de la impressió en 3D, una tecnologia que, en opinió dels experts, pot resultar revolucionària en diferents àmbits. Catalunya, i més concretament Barcelona, s'ha erigit en l'epicentre estatal d'aquest sistema de fabricació, que està molt més desenvolupat als Estats Units, la Xina i el Japó. Allà, diferents programes governamentals financen la investigació en centres tecnològics de primer nivell. Aquí, la iniciativa sorgeix sovint del sector privat, una bona part del qual es va reunir ahir en una sessió de treball al Museu del Disseny.

Inventada fa 30 anys, la impressió en 3D consisteix a crear objectes dipositant, una sobre l'altra, finíssimes capes de material a alta temperatura que després se solidifica. En aquest temps, la tecnologia per col·locar la matèria primera ha evolucionat tant que màquines de la gamma baixa poden treballar amb pel·lícules de 0,025 mil·límetres. Les industrials filen encara més prim i són més ràpides, mentre que als laboratoris es treballa pràcticament a nivell cel·lular. A banda de la precisió dels aparells, el gran salt ha arribat amb els materials: a més de graduar la rigidesa i elasticitat dels termoplàstics (el material més comú), també es pot fabricar amb ceràmica, metall o aliments.

D'aquestes màquines de fabricació additiva s'ha dit que canviaran el món tal com el coneixem, que permetran fabricar una base lunar i que els seus habitants s'imprimiran des d'unes vambes fins a menjar. “No s'ha dit cap bajanada, però això són possibilitats que ofereix a llarg termini. El que sí ha revolucionat ja és el procés de fabricació industrial”, explicava ahir Felip Esteve, director de l'Asociación Española de Rapid Manufacturing.

La sessió de conferències i exposició de projectes que va tenir lloc ahir ho va certificar amb dades: gràcies a l'agilitat del procés de prototipatge i de fabricació, el temps de dur una idea al mercat s'ha retallat de manera espectacular. “En el nostre cas, un 6 de juliol vam tenir una primera reunió amb un client i, després de fer algunes proves, el 12 de juliol trèiem milers d'unitats d'una juntura per a canonades al mercat”, explicava un dels responsables de Materialise, una empresa dedicada a la fabricació additiva industrial.

En aquest camp hi ha hagut una gran revolució, però tot indica que el màxim beneficiat d'aquest sistema de creació acabarà sent l'individu com a tal, ja que crear objectes a la seva mida serà cada cop més ràpid i senzill. Ho demostra Avinent, una empresa establerta a Santpedor que el 2006 es va reinventar en dedicar-se a la implantologia dental. Han desenvolupat un sistema d'escaneig intraoral que permet reproduir la boca del pacient amb total fidelitat i fer els implants sense marge d'error. En set anys han passat del 0 als 9 milions d'euros en ingressos. Així doncs, per què dur un audiòfon o una sabata dissenyats per a una persona estàndard si es pot fer a mida?

La jornada de treball d'ahir va registrar un ple absolut. “Hem intentat fer sessions divulgatives en altres ciutats de l'Estat i les hem hagut de suspendre per falta de gent”, comentaven els responsables d'un dels expositors. Els responsables de Comher, que des de Santa Perpètua de Mogoda importa les màquines Stratasys, que van iniciar aquesta revolució fa tres dècades, asseguren que Catalunya, amb un 35% aproximadament, lidera les vendes a escala estatal.

LA XIFRA

899
euros
val una de les impressores en 3D domèstiques més econòmiques. Les industrials poden arribar al milió.

LA FRASE

Abans la capacitat de fabricació era de qui tenia capital per fer o accedir a una fàbrica; ara ja no
Bernat Cuni
Dissenyador i impulsor de la fabricació additiva

A la cuina s'eleva la creativitat dels cuiners al màxim

Natural Machines, una altra empresa barcelonina, vendrà aviat per un miler d'euros una impressora que admet fins a cinc cartutxos amb diferents aliments, de manera que pot imprimir receptes directament al plat. Aspiren a col·locar-ne una a cada cuina, però de moment han començat a treballar amb xefs de renom.

Objectes creats a partir de sorra de la Barceloneta

A l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) ja fa temps que s'investiga amb l'objectiu d'acabar construint un edifici amb la fabricació additiva. S'estan fent models a petita escala amb argila, sorra de la platja de la Barceloneta i altres materials, tot i que els més resistents són els sintètics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona