Societat

Alerta en el sector turístic pel descens de fins al 21% de les reserves de russos

La devaluació del ruble i la crisi d'Ucraïna provoca un daltabaix en un dels principals mercats emissors

La Costa Daurada, la zona més perjudicada

Frenada econòmica a Rússia, devaluació del 27% del ruble, conflicte polític a Ucraïna i, automàticament, frenada en la demanda d'un dels mercats més importants del sector turístic a Catalunya. Els principals operadors turístics que treballen amb el mercat rus han notat un retrocés molt important respecte a l'any passat, que en el cas de Natalie Tours, líder a l'Estat espanyol per aquest mercat, arriba fins al 18%.

La preocupació en el sector no és només per aquest percentatge, sinó pel temor que aquest retrocés sigui cada cop més important, en funció de com evolucioni la conjuntura econòmica i política a la zona. Així ho explica Jordi Matas, director per a la Costa Daurada i Garraf de NT Incòming, firma que representa Natalie Tours a l'Estat, que detalla el perjudici que en aquests moments ja tenen els hotelers catalans: “A la Costa Daurada hi ha un descens del 21% de reserves, mentre que a la Costa Brava i al Maresme es nota menys, amb un 5%.”

Matas, que la setmana passada va ser a Moscou assistint a la fira de turisme MITT que s'hi celebra, compara la situació que es viu aquest any amb la del 2013. “El rus és un tipus de client acostumat a comprar tard; l'any passat per aquestes dates cada dia teníem més reserves que el dia anterior i ara la tendència és a la inversa: cada dia que passa el nombre de reserves que es fan disminueix.”

Matas explica que l'efecte de la devaluació de la moneda russa s'està notant en els mercats turístics de l'euro com en els del dòlar, però els primers ho pateixen més. La davallada de la demanda, i la incertesa sobre el futur més immediat, portarà als hotelers i els operadors a entrar en una espiral de rebaixa de preus. “Ara hi ha una gran competència entre destinacions, primer hi haurà ofertes de fins a un 10 per cent més econòmiques i es pot arribar fins al 30%”, vaticina aquest expert, que reclama ara i de manera urgent la necessitat d'una campanya institucional per promoure el sector turístic.

La preocupació pel descens del turisme rus és especialment significativa a la Costat Daurada, ja que aquí hi van arribar l'any passat 463.000 turistes d'aquesta nacionalitat, convertint-se en líder d'aquest sector a Catalunya i a la resta de l'Estat.

El turista rus acostuma a fer una estada llarga a Catalunya, que pot arribar tranquil·lament als quinze dies, els que hi arriben de llocs més remots, com ara la Sibèria. Una de les característiques d'aquests turistes és la seva capacitat de despesa un cop són a la seva destinació.

Un innegable valor a l'alça

L'estadística explica que l'any 2009 van venir a fer turisme a Catalunya poc menys d'un quart de milió de russos i que l'any 2012 aquesta xifra superava de llarg els 700.000. En període d'estiu –entre els mesos de juny a setembre–, els ciutadans de l'antiga URSS són el col·lectiu més important, tant en nombres absoluts com en nombre de pernoctacions i en mitjana de dies d'estada a Catalunya. És un tipus de turista que s'allotja bàsicament en establiments hotelers, és a dir, que busca el relax i la comoditat en les vacances, que es decanta pel sol i la platja.

El sector considera que les possibilitats d'aquest sector emissor són encara molt grans, ja que dels 142 milions de persones que hi ha a Rússia només 15 milions van viatjar a l'estranger durant el 2012. D'aquests, un 5% van decantar-se pels hotels i les platges de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona