Societat

El Fòrum Social insta els ciutadans a mobilitzar-se contra les retallades

Cent cinquanta entitats han participat en el debat social i polític

Aposten per convocar protestes alternatives davant l'austeritat pressupostària

“El 99 per cent dels ciutadans que estan a sota han de ser els protagonistes de la política i canviar el cicle amb accions i propostes reals”, va instar ahir Jordi Calvo, membre del Fòrum Social Català, FSCat, que durant tres dies ha debatut a Barcelona la manera de canviar una realitat que oprimeix la majoria i beneficia una minoria, la que mana. 150 entitats i associacions han participat aquest cap de setmana en aquest fòrum i han apostat per passar a l'acció davant de tanta retallada i austeritat per part dels governants.

En el marc de la lluita alternativa al capitalisme que proposa el FSCat, els participants van fer dissabte més de 72 tallers dedicats a la privatització de la sanitat pública, la pobresa energètica i la “criminalització” dels moviments socials, entre d'altres. En els tallers hi van participar prop de 1.500 persones, segons van informar ahir membres de l'organització.

70 tallers

Entre els tallers i les xerrades no hi van faltar cares conegudes dels moviments socials, com ara Ada Colau, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, PAH, Itziar González, exregidora de l'Ajuntament de Barcelona i membre del Parlament Ciutadà, una iniciativa que ha impulsat i que va néixer, precisament, després del Fòrum Social Català celebrat el 2012.

No hi ha faltat Arcadi Oliveres, l'economista i activista de Justícia i Pau, que n'és fundador, amb la monja Teresa Forcades, del Procés Constituent, i a qui es considera “pare” d'aquest FSCat. Va ser Oliveres qui, en la inauguració d'aquesta nova edició del Fòrum Social Català, va clamar perquè la gent “s'impliqui” i pressioni per tal de canviar les coses, ja que, segons va denunciar, “els mitjans de comunicació, lamentablement, van en direcció contrària”.

Rèplica al capitalisme

Nascut set anys després del primer Fòrum Social Mundial –que va néixer com a rèplica altermundista al Fòrum econòmic de Davos–, el FSCat se celebra cada dos anys, des del 2008, i constitueix un espai de trobada de multitud d'activistes que continuen treballant per fer un altre món possible.

El Fòrum Social Català rebutja el capitalisme agressiu i les polítiques neoliberals i aposta per posar la persona al centre del sistema polític i econòmic. Lligat a aquest fòrum, ara fa unes setmanes també es va celebrar a Barcelona el Fòrum de Teologia i Alliberament, que incideix en la transcendència.

La ILP, contra el concert

El Fòrum Social Català aposta per impulsar una iniciativa legislativa popular, la ILP, per aconseguir una nova llei educativa catalana que posi fi als concerts escolars.

L'objectiu de la ILP és establir unes bases per a una nova llei d'educació de Catalunya que pretén fer efectiu, real i universal el dret a l'educació, des de la guarderia fins a la universitat. Advoca per posar fi als concerts escolars, com també “recuperar la gestió democràtica dels centres educatius arrabassada per la llei d'educació de Catalunya i la Lomqe”. La ILP ha d'establir el català com a llengua vehicular a tot el sistema educatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia