Societat

Àpats a 17,14 euros en la mostra del Tricentenari de la comarca de la Selva

L'associació d'hostaleria ofereix el menú borbònic o el de la consulta

Fins al 9 de novembre, disset establiments recuperen receptes i productes locals

Dis­set res­tau­rants de la comarca de la Selva ofe­rei­xen fins al 9 de novem­bre, data de la doble pre­gunta de la con­sulta sobre el futur del país, qua­tre menús en el marc d'una mos­tra rela­ci­o­nada amb la com­me­mo­ració del Tri­cen­te­nari (1714-2014).

L'asso­ci­ació d'hos­ta­le­ria de la Selva ha vol­gut reu­nir capítols de la història d'alguns dels seus muni­ci­pis amb pro­duc­tes i recep­tes que han pas­sat de pares a fills. La cam­pa­nya sel­va­tana del Tri­cen­te­nari inclou qua­tre menús espe­ci­als: el de la Diada, a 11 euros –és el menú diari o menú infan­til–; el menú aus­tri­a­cista, que val jus­ta­ment 17,14 euros; el menú de la con­sulta, a 20,14, euros, i final­ment, el més car, el borbònic, que costa 34,28 euros. És més car a causa de la intro­ducció de nous impos­tos, sobre­tot el cadas­tre, que va impo­sar Felip V a par­tir dels decrets de Nova Planta.

Des de Sant Jordi

Dis­set dels trenta-cinc res­tau­rants de l'asso­ci­ació d'hos­ta­le­ria s'han adhe­rit a la cam­pa­nya, que va començar per Sant Jordi. El pre­si­dent de l'asso­ci­ació, Antoni Creus, con­si­dera que la ini­ci­a­tiva ajuda a recu­pe­rar dates simbòliques i pro­duc­tes que es tro­ba­ven en mer­cats de l'època, fa tres segles. Els menús inclo­uen arti­cles de la terra, com el sal­safí, la poma, el xai, les cas­ta­nyes i el sen­glar. Creus és pro­pi­e­tari del res­tau­rant Gri­ons, de Sant Feliu de Bui­xa­lleu.

L'Asso­ci­ació d'Hos­ta­le­ria de la Selva ha edi­tat 10.000 quadríptics de menús del Tri­cen­te­nari i 500 car­tells que es tro­ba­ran en res­tau­rants par­ti­ci­pants, allot­ja­ments, comerços, equi­pa­ments cul­tu­rals i ofi­ci­nes de turisme.

LA FRASE

Per a la campanya, hem buscat productes i receptes tradicionals de la Selva i dates simbòliques
Antoni Creus
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ D'HOSTALERIA DE LA SELVA

LA XIFRA

34,28
euros
és el menú més car de la campanya de la cuina del Tricentenari. És el menú borbònic, segons els promotors.

Cigrons a l'estil del 1714 o bolets de les reials guàrdies

Els disset establiments de la Selva adherits a la mostra del Tricentenari inclouen, en la seva oferta, alguns dels quatre menús, amb banderes ben visibles. Els dos bàndols que van lluitar en la guerra de Successió, els àustries i els borbons, tenen el seu menú.

A la Masia Gallart, ofereixen dos dels quatre menús: el borbònic i el de la consulta. Del primer, hi ha cigrons guisats a la catalana a l'estil del 1714; amb el menú de la consulta (el del president i de l'Oriol –Junqueras–), hi ha botifarra negra amb ou ferrat i mongetes de Santa Pau a l'estil de Berwick. A l'hotel Pinxo, hi ha arròs amb gambes i bolets de les reials guàrdies catalanes dins el menú austriacista.

La llista dels establiments adherits és: Cal Josep (Riells), Can Mariano, El Romaní, fonda Santa Anna i fonda Montseny (Breda), Can Puig (Sant Feliu de Buixalleu), La Fortalesa (Hostalric), Can Puig, Grions i el Rieral (Sant Feliu de Buixalleu), hostal Esteba (Caldes de Malavella), hostal Mallorquines (Sils), hotel Novotel (Riudellots de la Selva), hotel Pinxo i Masia Gallart (Santa Coloma), Mas Romeu (Lloret) i El Verdolet (Sant Hilari).

Tropes, combat a Arbúcies i Moragues

L'Associació d'Hostaleria de la Selva ha recordat episodis històrics com ara el combat d'Arbúcies, la victòria austriacista i els moviments de tropes entre Barcelona i França al voltant del castell d'Hostalric que justifiquen la campanya gastronòmica i comercial. A més, el general Josep Moragues, víctima de la repressió dels borbons després del final de la guerra de Successió, l'any 1714, va néixer a Sant Hilari Sacalm.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia