Societat

Elna recorda el Dia de la Memòria

Commemoració aquest diumenge de la massacre de la població comesa per les tropes franceses l'any 1285

La vila d'Elna recordarà, aquest proper diumenge 11 de maig, els fets del 25 de maig del 1285, quan les tropes del rei de França, Felip l'Ardit, van procedir al setge i la massacre de tota la població d'Elna a dintre de la catedral.

Amb aquesta manifestació, els organitzadors volen “aprofitar l'oportunitat anual per evocar la nostra història catalana no ensenyada o manipulada, treure'n lliçons i incitar la societat civil a participar a la reapropiació de la nostra memòria col·lectiva”. Una missa en català oficiada per mossèn Andreu Oriol, arxipreste d'Elna, serà seguida dels parlaments i de l'ofrena floral al monument commemoratiu al claustre i d'un dinar de germanor.

Amb el mateix propòsit de no descuidar els fets d'Elna, els organitzadors han volgut retre homenatge a la memòria dels refugiats de la Retirada i dels camps de concentració del Barcarès, Perpinyà, Sant Cebrià, Ribesaltes i Argelers, mitjançant l'exposició Martí Vives. Una vida compromesa, una obra lliure, del pintor de Prada de Conflent (1905-1991). La visita comentada pel comissari de l'exposició, Eric Forcada, inclourà la intervenció del cantant Josep Tero, que participarà també, així com la coral Santa Eulàlia d'Elna, en la missa del matí.

El programa

11 h: Missa en català, oficiada per mossèn Andreu Oriol, en memòria de les víctimes de la massacre del 1285 ocorreguda dins la mateixa catedral. Hi intervindran mainatges que aprenen el català a les classes bilingües d'Elna, la coral Santa Eulàlia d'Elna i el cantautor Josep Tero, que ens oferirà la cançó ‘Agion Oros', que va escriure per als monjos ortodoxos del mont Athos a Grècia.

12.15 h: Al claustre de la catedral, parlaments d'homenatge a càrrec de l'IPECC i de Daniela Gra, de la comissió organitzadora.

13 h: Al jardí del claustre de la catedral, ofrena floral de l'IPECC a la placa commemorativa dels fets del 25 de maig del 1285. (Crònica de Bernat Desclot.)

13.15 h: Al restaurant, dinar de germanor de catalans del nord i del sud de l'Albera. Reservacions fins al dijous 8 de maig trucant al 04 68 37 91 60 – 00 33 4 68 37 91 60

15.30 h: ‘Martí Vives. Una vida compromesa, una obra lliure'. Exposició d'homenatge al pintor Martí Vives (Prada, 25 de maig del 1905 – Sant Cebrià, 25 de desembre del 1991) al Museu François Desnoyers de Sant Cebrià. Visita comentada pel comissari de l'exposició, Eric Forcada. Josep Tero cantarà la cançó ‘23 de gener'.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona