Societat

Fer realitat que hi hagi “un estiu per a tothom!”

La Fundació Catalana de l'Esplai, ara Fundesplai, dóna el tret de sortida a la campanya d'estiu amb una gran celebració plena d'activitats

Deu mil nens i joves d'entitats de l'àrea metropolitana de Barcelona gaudeixen de tallers, jocs, esport i altres entreteniments al Prat

La demanda de bequesper a les colònies i els casals puja i Fundesplai en donarà un 25% més

“Un estiu per a tothom!”, diu la cançó de la flashmob que 10.000 infants i joves van gravar ahir en la Festa Esplai. És també el lema d'aquest any de la Fundació Catalana de l'Esplai, ara ja amb la marca Fundesplai, per emmarcar tota la campanya d'activitats de lleure i educatives d'aquest estiu, marcada per la necessitat de becar i ajudar força famílies a accedir a aquest tipus de lleure cada cop més imprescindible en la formació dels infants.

El tret de sortida per als casals i colònies d'estiu de Fundesplai es va donar ahir en la festa que cada any convoquen al Prat de Llobregat. Prop de 10.000 nens i nenes s'hi van aplegar per gaudir de les activitats i entreteniments que hi havia. Participen tot l'any del lleure educatiu de 63 esplais, gairebé tots de poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona, i “gairebé tots també ubicats en barris amb una forta incidència de la crisi i en un entorn en risc d'exclusió social”, defineix el president de Fundesplai, Josep Gassó. La festa “és l'aparador de Fundesplai, però la feina diària dels voluntaris i els monitors és el nostre actiu”, recordava Gassó al parc Nou del Prat.

Nens i nenes s'aplegaven des de quarts d'onze a la porta del parc per gaudir de les activitats. El grup de petits de l'esplai Mowgli de Cornellà de Llobregat eren dels primers. “Ens posen una polsera perquè no ens perdem”, deia cofoia l'Emma, ensenyant el canell. Tot seguit, es confonien entre la marea verda de samarretes amb la diana i el lema del 2014, Encerta l'estiu. Un estiu per a tothom. El trenet, inflables de tota mena, jocs d'aigua, bombolles, campionats de futbol i bàsquet mixtos entre les escoles on Fundesplai fa suport educatiu durant el curs, grups de música, jocs tradicionals i d'habilitat, tallers per entendre per què cal donar sang i per conscienciar de la necessitat d'estalviar aigua i energia... No hi havia un pam de parc sense entreteniment. D'altres disfrutaven amb la petanca, com ara els joves de la Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral. Fundesplai promou valors de solidaritat i ciutadania entre els joves del tercer sector. Treballa el lleure en barris amb necessitats socials evidents i cada cop més es troba amb una “gran demanda d'ajust i beques” per a les famílies, diu Josep Gassó. Aquest any, la petició de beques socials per seguir duent els infants al casal, els campaments a la natura i les colònies del barri s'ha disparat i Fundesplai les amplia en un 25% –fins a arribar a les 4.000–, després que ja el 2013 s'ampliessin en una quantitat similar. Per facilitar l'accés al lleure familiar, ja l'any passat es van obrir algunes cases de colònies a les vacances familiars, i aquest any es manté l'oferta amb més de 46.000 places.

Les aportacions de les administracions i les empreses que col·laboren amb la fundació esdevenen decisives per poder mantenir les 900 tandes d'activitats. També les famílies hi aporten fons comprant la samarreta solidària o baixant-se al mòbil la cançó Un estiu per a tothom, cedint el cost d'un SMS al 27171 (1,45 euros) a la fundació. Fins i tot es farà una gimcana solidària, que l'any passat va reunir 30 equips i va recaptar 43.000 euros. La consellera de Benestar i Família, Neus Munté; l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, i els diputats de la comissió d'Afers Socials del Parlament i del Congrés dels Diputats van ser testimonis de la 28a edició de la festa.

En acabar, cap infant vol marxar. Els jovenets de dos esplais de Sant Vicenç dels Horts compartien un dels autocars cedits per Avant. Mentre els últims hi pujaven, els primers a accedir-hi ja dormien exhaustos. Els espera un llarg estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia