Societat

Un museu per a tots els tactes

El Museu Blau de Barcelona incorpora millores en l'accessibilitat per a persones amb discapacitat visual

Objectes amb relleu i textos en ‘braille' són les principals novetats de la mostra

“Volíem que els diferents col·lectius tinguessin una certa autonomia”

El Museu Blau de Barcelona s'ha posat com a fita trencar amb la concepció retrògrada que els museus són espais en què els elements exhibits han d'arrecerar-se rere una vitrina de protecció i amb aquesta concepció, el centre esdevé un espai en què el tacte passa a ser un element més dins el procés d'aprenentatge.

El museu va presentar el mes passat noves millores d'accessibilitat als continguts de l'exposició Planeta Vida destinades a persones amb discapacitat visual. L'exposició permanent, de més de 3.000 m², és la mostra de referència del centre i esdevé un recorregut per la història de la vida i la seva paral·lela evolució a la del nostre planeta Terra. A dia d'avui, Planeta Vida està formada per un total de 17 taules interactives en què les persones amb discapacitat visual poden tocar lliurement una cinquantena d'objectes relacionats amb la temàtica de l'exposició: des de fòssils originals a maquetes que recreen la fesomia de cèl·lules i flors amb relleus que permeten conèixer, a través del tacte, les diferents parts que les constitueixen.

Les millores impulsades el passat més d'abril inclouen des de l'increment d'esquemes en relleu i textos en braille, que permeten a les persones amb discapacitat visual saber què és allò que estan palpant, fins a textos explicatius en caràcters grans enfocats a persones amb visió reduïda.

“No només ens interessava treballar l'accessibilitat al museu, sinó que també buscàvem que els diferents col·lectius puguessin tenir una certa autonomia en trobar els continguts”, explica la directora del centre, Anna Omedes.

El Museu Blau, que forma part del Museu de Ciències Naturals, s'ubica des del seu naixement, al 2011, al Fòrum i ofereix al públic que camina per les seves sales continguts culturals que combinen a la perfecció el rigor científic i el coneixement de la natura amb l'entreteniment i el sentit lúdic. Quan es va plantejar el projecte per a obrir la nova seu al Fòrum la directiva va voler impulsar un nou pla estratègic que presentés nous objectius. “Una de les prioritats que vam establir va ser que el museu fos el màxim accessible possible”, revela Omedes, que explica que es buscava fer del centre cultural un espai inclusiu “que permetés el gaudi de molts col·lectius que normalment tenen molts problemes per anar als museus”.

L'exposició permanent està formada per 27 audiovisuals i un total de 42 pantalles interactives destinades a les persones amb discapacitat auditiva, mentre que, per a les persones amb mobilitat reduïda, Planeta Vida es pot visitar perfectament en cadira de rodes i les taules interactives s'han construït amb l'alçada adient perquè aquest col·lectiu pugui accedir als continguts sense dificultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia