Societat

Les papallones de Cobarsí entre flors

Diversos espais recorden la figura de la impulsora i ànima de la mostra que va morir l'any passat

Avui es faran tot un seguit d'actes al vespre pel Barri Vell per reconèixer la seva tasca abnegada

Vuit mil papallones depaper s'estenen per Girona des de la llibreta i el despatx de Cobarsí

Papallones. Segur que n'han vist a qualsevol racó de l'exposició de flors de Girona d'aquest any. És una forma al·legòrica que han trobat els centenars de voluntaris perquè l'esperit de Maria Cobarsí ompli aquesta 59a edició. Va ser una de les impulsores de la primera edició, l'any 1954, i ha estat l'ànima de la mostra any rere any fins que va morir l'estiu passat a 90 anys. Aquesta primera edició sense ella s'ha fet tenint-la molt present. El despatx a la plaça dels Jurats on sempre tenia el lloc de coordinació s'ha decorat en record seu. Hi ha una llibreta, sempre inseparable, d'on surten tot un reguitzell de papallones. Els voluntaris n'han confeccionat fins a 8.000, que s'han dispersat per racons i raconets d'arreu de la ciutat i de l'exposició de flors. A pocs metres del despatx, un gran ram de flors rememora els inicis de la mostra amb Cobarsí. Ignasi Casadesús fa un tribut amb aquest ram gegant i en una carta en un sobre gegant li agraeix la confiança dipositada, ara que fa vint anys que porta propostes a la mostra.

Una altra de les ànimes de l'exposició, Montse Galí, admet que “cada racó de l'exposició respira una mica de Maria Cobarsí perquè molts hem fet una proposta pensant en ella”. Així mateix, a l'església de Sant Martí, el grup de Galí hi ha fet un cel simbòlic on el blanc predomina en honor seu.

També l'espai més fotografiat, com és l'escalinata de la catedral, té un significat especial. Vista des d'un punt central de la plaça s'entreveu el perfil de Cobarsí amb la disposició de les persones metàl·liques que configuren la traça a totes les escales. Galí apunta que “totes les persones que conformen aquesta Cobarsí són simbòlicament tots els voluntaris que ella coordinava”. L'arbre en un dels replans és un símbol de les arrels que va aconseguir que la mostra tingués a la ciutat, que ara és l'esdeveniment que atreu més visitants any rere any a la capital gironina.

Un dia per a l'homenatge

Avui, dimecres, s'han previst tot un seguit d'actes per homenatjar Maria Cobarsí i reconèixer la seva tasca voluntària per la ciutat i perquè l'exposició de flors creixés fins a convertir-se en un referent internacional i com a punt d'atracció. Una missa a les vuit del vespre a la catedral presidida pel bisbe Francesc Pardo obrirà els actes. Poesia i música al claustre de la catedral precediran un recorregut amb espelmes fins al despatx de la plaça dels Jurats, que també estarà il·luminada amb espelmes. Allà es farà l'acte central amb la lectura de textos dedicats a Cobarsí i els parlaments institucionals. Després es tornarà a la plaça de la Catedral, on les escales estaran plenes d'espelmes perquè la música, amb sorpreses incloses, completi aquest homenatge. Els organitzadors defensen que s'ha pensat perquè sigui com era Cobarsí, senzill, però sentit per reconèixer la seva gran tasca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró