Societat

Habitatge

Degradació d'edificis abandonats a l'Alt Empordà

Buits i destrossats

Troben desmantellats diversos edificis propietat de bancs i immobiliàries en fallida a Figueres, Vilafant i el Far d'Empordà

Els lladres s'enduen portes, finestres, cablatge i, sobretot, elements de ferro per vendre'ls

Els ajuntaments reclamen als amos dels edificis que se'n facin càrrec per evitar-ne la degradació

“El cost de reparacióper tornar-ho a fer habitable fa difícil que l'ajuntament s'ho quedi”, diu Sònia Trilla

Diversos edificis han aparegut desmantellats a l'Alt Empordà. Són habitatges que estan en mans d'immobiliàries que han fet fallida o bé de bancs que se'ls han quedat en propietat després d'una execució hipotecària als promotors, i que els han abandonat, literalment. Un dels més afectats és l'edifici del Far d'Empordà on hi havia hagut l'antic museu naïf, que actualment està completament destrossat. També hi ha, per exemple, un bloc de pisos a Figueres i un grup de cases a Vilafant. Se n'han endut les portes, les finestres, els cables elèctrics i, sobretot, tots els elements de material fèrric, que normalment els lladres després revenen a pes. Els responsables polítics diuen que no poden actuar en propietats privades i reclamen als amos que se'n facin càrrec.

El cas més espectacular és l'estat en què ha quedat el Molí de la Torre, al Far d'Empordà, on hi havia hagut el museu naïf, que va tancar l'any 2000. L'alcalde, Jaume Arnall, explica la situació: “Les destrosses són molt grans. Han entrat a robar i s'han endut sobretot ferro, que té un valor ben baix. Però ha quedat destrossat.” Per Arnall, el problema va començar quan la Sareb –el banc dolent– es va quedar l'edifici després que la immobiliària fes fallida. El banc en va fer fora el llogater que cuidava l'edifici ara fa quatre anys. Des de llavors, el mas ha patit saquejos continus. L'ajuntament ha intentat localitzar els responsables de la Sareb però és molt complicat. “No saps a qui dirigir-te”, diu l'alcalde. I hi afegeix que “si els propietaris no s'en cuiden, l'Ajuntament no hi pot fer res”. Però alerta que és perillós. “Si hi entra mainada o algú de nit i algú pren mal el responsable serà el propietari”, adverteix.

A Figueres hi ha un bloc de pisos que havia de ser d'alt nivell, situat al carrer Met Miravitlles –davant l'escola Joaquim Cusí–, que ha quedat molt degradat per culpa dels robatoris que està patint. Actualment, s'hi pot accedir des de fora perquè han trencat la tanca i hi falten diverses persianes i finestres. La regidora d'Habitatge, Sònia Trilla, ha explicat que no li consta cap denúncia per les destrosses però que l'Ajuntament mira de posar-se en contacte amb el propietari perquè eviti aquesta situació. Diu que això “dóna una imatge deplorable” i que tot i que per ara no hi ha més casos a la ciutat, “edificis que estan acabats poden córrer la mateixa sort”. Per a Trilla, l'ideal seria que el propietari el pogués cedir a l'ajuntament per fer-hi pisos socials. Però admet que el consistori no pot assumir el cost de reparació, amb els danys que hi ha. Miraran de trobar l'amo i que ell n'assumeixi el cost, tot i que Trilla ho veu complicat.

A Vilafant, ha patit el mateix saqueig el conjunt de cases del carrer les Mèlies. Són un grup d'habitatges on els robatoris fa temps que es van iniciar, tot i que des del carrer l'afectació no es veu tant com en el cas de Figueres. Aquest és un dels efectes de l'abandonament de bancs i immobiliàries dels habitatges que no poden vendre: pisos buits i ara destrossats.

Ocupats l'abril de 2013
Tant la promoció de cases del carrer les Mèlies de Vilafant com el bloc de pisos del carrer Met Miravitlles de Figueres van ser ocupats el mes d'abril de 2013. A Figueres, el conseller de Territori i exalcalde, Santi Vila, va intercedir perquè els ocupes marxessin la mateixa nit. I a Vilafant, va fer falta la intervenció policial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada de matinada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell