Osona/Ripollès

Els voltors maten vaques a l’Esquirol i Vallfogona

L’últim cas va passar la setmana passada al Mas del Simon, a l’Esquirol.

Dues vaques mortes, menjades pels voltors, en menys d’un mes, una al Mas del Simon, a l’Esquirol; l’altra, fa unes setmanes, a Vallfogona. En un i altre cas es tractava d’una vaca que acabava de parir i amb prou feines es podia moure. Els voltors ho van aprofitar.

El cas de l’Esquirol va passar la nit entre dilluns i dimarts de la setmana passada. Una de les vaques de pastura del Mas del Simon havia de parir però tenia problemes. Finalment, dilluns li van fer la cesària, però el vedell va néixer mort. La vaca la van deixar a pasturar amb la resta del ramat. L’endemà, responsables del ramat, quan hi van tornar, van veure que “més d’un centenar de voltors estaven a sobre la vaca”, segons explica Ignasi Rierola, del Mas del Simon. Pel que es veu, la vaca, després d’haver-li practicat la cesària, pràcticament no es podia moure i els voltors ho van aprofitar. Després d’espantar els animals, l’espectacle que hi van poder veure era força espectacular: de la vaca només en quedava la pell i els ossos. Rierola diu que cal que la gent sàpiga què està passant amb els voltors: “Estan protegits, però ningú els dóna menjar, per tant, passen aquestes coses”.

A Vallfogona, fa un mes, va passar un cas molt similar. Jaume Casas, ramader del poble, explica que una de les seves vaques va anar de part durant tota la nit, i a mig matí la van haver d’ajudar perquè el vedell venia amb una cama malament. “Vam marxar a dinar i tots dos estaven més o menys bé”, explica Casas, però quan encara no feia ni una hora hi van tornar per donar-los aigua i ja se’ls van trobar mal ferits: “Estaven envoltats d’una trentena de voltors i ja se’ls havien menjat els ulls i la part del darrere”. Immediatament van trucar al DAR, que van fer venir els Agents Rurals, però ja no es va poder fer res per salvar la vida dels animals. Casas es mostra molt indignat amb aquesta situació: “Un dia algú caurà o es trencarà una cama sense poder-se moure, i ja veurem què passa!”. El ramader destaca que l’incident amb els seus animals va passar a 50 metres de la carretera que va de Ripoll a Olot, “per tant, ja no és com abans que els voltors es veien a més altura. Són a tot arreu”. Casas diu que els voltors “són un problema greu” i que es troben “indefensos”. Segons diu, “als pagesos i ramaders sempre ens toca el rebre”.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona