Societat

Degustant un horitzó de llibertat

La fira de degustació Firatast ofereix una edició especial al palau firal de Girona durant el cap de setmana de les jornades ‘Catalunya, llibertat i dignitat‘

Serà un gran menjador però també una zona de descans

La fira de degus­tació Fira­tast ofe­reix una edició espe­cial durant els tres dies de les jor­na­des Cata­lu­nya, lli­ber­tat i dig­ni­tat, l'11, 12 i 13 de juliol. Igual que a les altres edi­ci­ons de Fira­tast, es farà al Palau de Fires de Girona, però en aquesta ocasió, l'entrada al recinte serà gratuïta i tant hi podran acce­dir els assis­tents a les jor­na­des com al públic en gene­ral que vul­guin gau­dir d'un dinar, sopar o sim­ple­ment dels nom­bro­sos tas­tets que s'hi ser­vi­ran. Estarà obert cada dia fins a les dotze de la nit. Diven­dres obrirà a les sis de la tarda i dis­sabte i diu­menge, a les dotze del mig­dia. El Fira­tast d'estiu també fun­ci­o­narà amb tiquets: un tiquet cos­tarà sei­xanta cèntims i una tira de deu tiquets val­dran 5 euros. “Totes les degus­ta­ci­ons cos­ta­ran entre un i sis tiquets”, segons explica Josep Maria Mata­mala, direc­tor d'Inca­tis, empresa que orga­nitza la fira.

El nou Fira­tast “serà una mica dife­rent pel que fa a com­po­sició” d'altres edi­ci­ons. S'hi ins­tal·laran tau­les i cadi­res a la zona cen­tral del palau firal i els estands se situ­a­ran al vol­tant de la fira. “Està pen­sat com un gran men­ja­dor, ja que es pre­veu poder-hi col·locar entre 1.200 i 1.400 cadi­res, però també serà una zona de des­cans i esbarjo”, diu.

Ara per ara ja hi ha con­fir­mats una divui­tena d'estands dife­rents, entre els quals hi ha l'asso­ci­ació Ate­neu de la Dona de Vila­bla­reix, que ser­vi­ran plats cui­nats; el cen­tre gas­tronòmic Domus Sent Sovi d'Hos­tal­ric, que por­ta­ran pro­duc­tes d'Hos­tal­ric; Inalba SL, espe­ci­a­lit­zada en coques de recapte; A Casa com a Casa ser­virà arros­sos; Licors Tir, SL por­tarà vins i caves. També hi ha pre­vist l'assistència de la pas­tis­se­ria Mar­ge­nat amb xui­xos; Di Capri Gelats Arte­sans, que assis­tirà a la fira amb gelats; els res­tau­rants Lla­gos­tera.cat, que ser­vi­ran pro­duc­tes cui­nats; Viñolas Cos­tas SL por­tarà arros­sos; Arte­sans de l'Abel, embo­tits i for­mat­ges; Vin­tur, SL peix i vins; Jim's Girona, peix, carns i vins; Maset del Lleó, ser­virà vins i caves i Gin­fer, que ofe­rirà tas­tets de gintònics. A Fira­tast també hi haurà la presència dels ajun­ta­ments de Santa Coloma de Far­ners, que pora­tarà tota mena de pro­duc­tes de rata­fia; el de la Vall d'en Bas amb les ham­bur­gue­ses Natrus; el de Sant Martí de Llémena amb cuina de remen­ces i el de Santa Pau amb els fesols.

L'empresa Inca­tis també s'encar­re­garà del bar que s'habi­li­tarà al Camp de Mart. Aquesta vegada hi haurà una única barra cen­tral i molt més gran que les que s'han mun­tat aquests dar­rers dos anys. Els tiquets de Fira­tast també ser­vi­ran per adqui­rir begu­des al bar.

JOSEP MARIA MATAMALA I ALSINA

“Firatast promociona la gastronomia”

Incatis és l'empresa de Girona que organitza des de fa vint anys el Firatast, una fira que va començar a Girona però que amb el temps s'ha celebrat en diverses poblacions catalanes, entre les quals hi ha Lleida i Reus, però també Blanes i Sant Feliu de Guíxols.

Aquest serà un any especial?
Sí. Ja fa vint anys que vam celebrar a Girona el primer Firatast. I podríem dir que aquesta edició especial que fem de l'11 al 13 de juliol ja forma part del vintè aniversari.
Com va començar Firatast?
Entre els anys 1987 i 1995 jo vaig ser regidor a l'Ajuntament de Girona i una de les àrees de les quals m'ocupava era la Fira. En una visita que representants de l'Ajuntament vam fer a Reggio Emilia, la ciutat agermanada amb Girona, vam veure que celebraven la fira de les Meravelles. Era una fira que començava a les 6 de la tarda, quan les botigues tancaven i oferien productes més econòmics. Vam pensar que a Girona podíem fer una cosa semblant. Així que amb en Tomàs Sobrequés, que aleshores era regidor de Promoció Econòmica, vam proposar a Fira de Girona fer un Firarebaixa. El primer Firarebaixa es va fer el 1993 i el vaig organitzar jo mateix perquè la fira no se'n va sortir. Després de dos anys de funcionament, Fira Girona va decidir que se'l quedava. Evidentment això jo no m'ho vaig agafar bé I com que ja feia temps que em ballava pel cap crear una fira de degustacions, primer de tot vaig registrar-la perquè no em tornés a passar el mateix que Firarebaixa i després la vaig posar en funcionament. Ara ja té vint anys.
L'inici de la fira però no era com el que coneixem avui?
Era una fira que tenia com a objectius que els artesans poguessin promocionar els seus productes a través de la degustació i fer negoci. En la primera edició es va obrir a les empreses gironines. A la segona, però, ja hi van venir empreses de tot Catalunya. A partir d'aquí, Firatast va anar creixent fins al punt que hem organitzat edicions de la fira a Lleida, Reus, la Farga de l'Hospitalet, però també a Blanes i a Sant Feliu de Guíxols. A més, amb el Patronat de Turisme vam adaptar el Firatast com un element de promoció i el vam convertir en el conegut Girona Viva, que durant molts anys va servir per donar a conèixer els productes gironins arreu de l'Estat espanyol i Europa. Amb els anys, Firatast ha anat evolucionant i s'ha adaptat a la demanda del públic. Abans la gent venia a fer degustacions i ho feia dreta, i ara, en canvi, ve a dinar i a sopar i s'entaula. Fins i tot es munten grups i es fan dinars o sopars familiars. Firatast continua sent una fira ideal de promoció dels restaurants i l'única manera que tenen de deixar provar els nous plats. És una fira de la promoció de la gastronomia.
Com celebrareu el vintè aniversari?
A l'edició que es farà a l'octubre, i hi haurà molta més activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia