Vallès Oriental

El nombre de nens sahrauís acollits a l'estiu cau un 78% en deu anys

La crisi i la disminució de les ajudes de les administracions expliquen el descens

El nombre d'infants sahrauís acollits per famílies del Vallès Oriental durant els mesos de juliol i agost s'ha reduït dràsticament. En els darrers deu anys ha caigut un 78% seguint una tendència general a tot Catalunya.

Aquest any, la comarca rebrà 22 nens dels campaments de refugiats de Tindouf –dels 471 que rep Catalunya–, mentre que l'any passat en va rebre 28. L'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) Vallès Oriental va arribar a registrar 100 nens acollits fa deu anys però des del 2007 el número ha anat disminuint. La principal raó és la disminució de les ajudes rebudes dels ajuntaments i del poder adquisitiu de les famílies d'acollida. Per cada nen els ajuntaments aporten uns 520 euros. És a dir, aquest any el Vallès Oriental ha destinat uns 11.400 euros, 3.000 euros menys que l'any passat.

Com a conseqüència, cada vegada més nens es queden sense la possibilitat de passar l'estiu fora dels campaments de refugiats de Tindouf. “Els que no s'acullen a Catalunya no s'acullen a cap altre país d'Europa, sinó que cada vegada es queden més nens als campaments”, explica Alberto Pérez, que va ser coordinador de la Casa de Malalts Sahrauís de Montornès i soci de l'ACAPS.

Precisament, la casa d'acollida de Montornès va haver de tancar per falta de finançament fa cinc mesos. “Cada vegada ens retallaven més el pressupost, vam passar de 28.000 euros anuals a 16.000”, explica Pérez. En el moment del tancament, els vuit malalts van haver de tornar al Sàhara, juntament amb els dos monitors, un dels quals feia 10 anys que vivia a Catalunya.
Jan Martells, coordinador de l'ACAPS Vallès Oriental i veí de Sant Fost, argumenta la importància de l'acollida de nens sahrauís, emmarcada en el projecte Vacances en Pau: “Un dels nens que em ve a casa havia perdut onze quilos quan va tornar l'estiu següent”.

Quan arriben a Catalunya, se'ls fan revisions mèdiques que sovint detecten problemes de vista i alimentaris. Els nens tenen entre 9 i 12 anys, però fa dos anys podien venir nens de des de 6 anys.
Martells també lamenta la falta de pressupost. “El temps que dediques a buscar altres vies de finançament no el destines a buscar famílies”. Una de les fonts de finançament que vol potenciar l'ACAPS són les quotes dels seus socis. De moment n'hi ha 90, que paguen 30 euros mensuals, però es vol arribar a finals d'any amb 250 socis. “Estem fent bastanta feina, però costa molt”, admet Martells. “Quan nosaltres estem malament, els de fora encara estan pitjor perquè no els arriben les ajudes d'aquí”, explica Ignasi Altimir, vocal de l'ONG Caldes Solidària.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona