Osona/Ripollès

La Generalitat planteja un àmbit transfronterer per al futur parc de les capçaleres del Ter i del Freser

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest divendres al matí des de Vallter la voluntat de concretar delimitacions i acords amb la part francesa abans d'acabar l'any.

Nota de premsa de Territori i Sostenibilitat

La Generalitat treballa amb la voluntat d'unificar el futur parc del Ripollès amb el Parc natural regional dels Pirineus Catalans, situat entre la Cerdanya, el Capcir i el Conflent

El conseller de Territori i Sostenibilitat diu que la proposta de declaració del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser estarà enllestida a finals d'any, i que es farà de manera consensuada amb el territori

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui a Setcases (el Ripollès) que el Departament està en converses amb gestors dels parcs francesos per millorar la coordinació en la planificació i la gestió dels espais naturals, i que treballa en la creació del futur Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser “amb l'objectiu final d'establir un únic parc natural transfronterer, superant així”, ha dit, “uns límits que no són sinó fruit de l'arbitrarietat humana”.

De fet, a tocar dels espais d'interès natural del Ripollès, a les comarques de la Cerdanya, el Capcir i el Conflent, hi ha el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les importants reserves naturals municipals de Pi i Mantet.

Segons Vila, “la natura no entén de fronteres polítiques” i “la construcció de la unitat europea també s'assoleix reforçant aquests espais de cooperació, de proximitat, compartint projectes, treballant junts per la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus, com a serralada emblemàtica de sud d'Europa”.

El conseller Vila ha dit que la Generalitat presentarà a finals d'any un primer esborrany de la proposta de declaració del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser.

Aquesta documentació es farà arribar a tots els municipis i agents territorials implicats, per generar un projecte realment compartit per tothom, amb la major concertació possible.

Fins el moment s'han mantingut converses amb els ajuntaments de Toses, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, el Consell Comarcal del Ripollès, el Consorci Ripollès Desenvolupament, el Consorci dels Espais d'Interès Natural del Ripollès, i amb els agents econòmics i socials de la zona.

La creació del nou parc permetrà ampliar el nivell de protecció de l'actual espai d'interès natural, que té unes 12.500 hectàrees en vuit municipis, de les quals, el 80% se situen a Setcases i Queralbs.

La iniciativa de declarar aquest espai parc natural, s'emmarca en la voluntat de la Generalitat de donar un salt quantitatiu i qualitatiu pel que fa a la protecció del patrimoni natural; a més del seu valor ambiental i ecològic, una gestió adequada dels espais protegits pot contribuir a dinamitzar l'economia tot aportant turisme d'alt valor afegit i activitats agroeconòmiques respectuoses amb el medi natural.

Els parcs naturals, a més de comportar una inversió en termes econòmics, socials i ambientals, són també símbols identitaris i valors de marca que contribueixen al desenvolupament territorial.

En aquest cas, el parc comptarà amb dues estacions de muntanya, Núria i Vallter 2000, gestionades per FGC, que comptaran amb un element immillorable per emmarcar la seva oferta turística en un entorn d'excel·lència ambiental.

No en va, la zona acull una gran diversitat de fauna i de flora protegida. Destaquen les aus com l'àguila daurada o l'arpella pàl·lida, mamífers com l'isard, mol·luscs endèmics, el ratpenat de cova o el cranc de riu autòcton.

La vegetació dominant són els prats alpins i subalpins, i les pinedes de pi negre amb neret ocupen les zones inferiors als 2000 metres d'alçada. A les parts més baixes hi creixen rouredes i pinedes de pi roig, que han tingut una important expansió degut a l'aprofitament fustaner.

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en aquesta declaració i en l'ampliació de 3 parcs naturals més en el període 2014-2017: la declaració del nou Parc de les capçaleres del Ter i del Freser i les ampliacions del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Parc dels Ports.

Actualment, Catalunya compta amb un 31% del seu territori sota alguna figura de protecció, superfície equivalent a més d'1,1 milions d'hectàrees, repartides en 165 espais amb valor natural i ecològic, amb 18 parcs naturals.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona