Vallès Oriental

REPORTATGE

Vallesans al cor de la biodiversitat

Martí Boada i dos científics vallesans més participen en una recerca a la selva de l'Equador

El científic Martí Boada, de Sant Celoni, ha tornat recentment del Parc Nacional de Yasuní, a l'Equador, on ha participat com a assessor en una gran investigació que ha aplegat més de 200 científics de 26 països diferents en aquesta zona.

Yasuní forma part de la selva amazònica que està considerada com un dels llocs de major biodiversitat del planeta. Boada no és l'únic vallesà relacionat amb aquesta iniciativa científica dirigida per l'Institut de Biodiversitat Tropical (IBT), que lidera el català Guillem Chacón, i per l'Estació Científica de Yasuní (ECY). També hi són l'ornitòleg Jordi Rodríguez, de Granollers; i el biòleg i fotògraf Pau Cardellach, de la Garriga.

Boada destaca la importància de l'estudi que encara es fa durant dos mesos en aquesta selva amazònica de l'Equador i que, posteriorment, seguirà a partir de les dades aconseguides sobre el terreny fins al 15 de setembre. “És un lloc increïble i sensacional. Cal tenir en compte que a tota Euroàsia hi ha unes 300 espècies d'arbres silvestres. Allà en una sola hectàrea, n'hi ha 600. I això es pot aplicar en ocells, amfibis...” Les xifres de biodiversistat d'aquesta zona fronterera amb Perú són espectaculars: més de 100.000 espècies d'insectes, 270 espècies de peixos, 139 d'amfibis, 121 de rèptils, 610 d'aus, 204 de mamífers i 2.274 espècies de plantes vasculars. Durant aquests dies, s'han fet monitoratges, captures no lesives, anellaments i marcatges de determinades espècies, cens, fotografies... que han de permetre conèixer millor tot aquest patrimoni natural. També s'han establert programes de formació a partir de la presència d'especialistes i accions de contacte amb les comunitats indígenes que viuen en aquesta zona que va ser declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco.

Jordi Rodríguez, que torna de Yasuní el dia 15, assegura que és “una sort” que Guillem Chacon (és el científic europeu que ha organitzat i fet més cursos i expedicions arreu del món) comptés amb ell per aquesta aventura. “La meva tasca consisteix a dirigir la recerca ornitològica –ha coordinat grups d'unes 75 persones cada 15 dies– i a supervisar la resta d'investigacions de camp”, ha explicat a EL 9 NOU. “Cada dia a les 5 del matí comença l'activitat ornitològica d'observació i captura d'ocells, fins al vespre, just quan els equips de quiropteròlegs (ratpenats) i herpetòlegs (amfibis i rèptils) inicien el seu treball fins a mitjanit. Rodríguez, que té 49 anys i és ornitòleg des dels 20, forma part de l'equip d'investigadors permanent de l'Institut de Biodiversitat Tropical. De fet, en els darrers anys ha treballat com a ornitòleg i ha anellat ocells en una vintena de països del tròpic en recerques de l'IBT. “Gràcies a aquesta experiència em van triar com a cap de la part d'ornitologia”, diu Rodríguez, vinculat al centre d'anellament de Can Manent, a Lliçà d'Amunt.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona