Osona/Ripollès

Situació d’alerta al Ter

El cabal d’entrada a Sau ha estat més de 40 vegades per sobre de l’habitual

A última hora de la nit de dissabte el cabal del Ter en la major part del seu recorregut per Osona i el Ripollès ha fet extremar la prevenció davant la possibilitat de desbordaments a la llera, que ja s’ha començat a produir de manera lleu en algun punt. Al llarg de la matinada, però, s’ha encalmat.

L’anunciada llevantada prevista per a aquest cap de setmana ha deixat sentir els seus efectes en una pluja constant que ha derivat, amb el pas de les hores, en una crescuda impressionant del cabal dels rius.

La situació, que s’ha estès de manera global a tot el país, ha tingut una incidència concreta a Osona i al Ripollès, de manera especial amb les conques del Ter i del Freser, però també en altres rius, torrents i rieres locals que han provocat inundacions, com ha estat el cas de Santa Eugènia de Berga, on ha calgut tallar una via.

Al llarg de la matinada, però l’absència pluges fortes, que s’han traslladat sobretot a l’extrem nord-oriental del país, ha contribuït a millorar la situació i a encalmar la virulència amb què baixaven els rius en alguns punts.

De tota manera, Protecció Civil manté activada l’alerta ja que les pluges es poden reproduir al llar d’aquest diumenge, sobretot durant el matí i migdia, i es podrien tornar a fregar situacions de risc.

Ahir a Ripoll, als volts de les 10 del vespre el cabal del Ter superava de llarg els de 400 m3/s, una xifra que multiplicava per més de 50 vegades el nivell habitual. L’entrada d’aigua al pantà de Sau, que amb l’avinguda ha superat el 81% de la seva capacitat, ha obligat a desembassar a un ritme de 120m3/s. L’aigua del riu hi arribava a més de 700m3/s. És més de 40 vegades la mitjana habitual, que no arriba a 20m3/s.

Entre altres incidències, a la GI-400, al terme de Toses, la caiguda d’una roca al mig de la carretera ha obligat a donar pas alternatiu. La llevantada també ha provocat inundacions en alguns llocs, com el Casal de Cultura de Ribes de Freser.

Ja des de primera hora de la tarda Protecció Civil ha advertit del risc que el Ter patís algun desbordament en qualsevol dels seus trams, i per això s’ha fet una crida a evitar aproxmacions a nivell de riba i encreuaments.

Segons avançava en un comunicat a mitja tarda, els cabals dels rius Ter, Freser baixaven ja llavors amb els cabals força superiors als habituals i podien comportar inundacions a les zones properes de les seves lleres, com així ha estat. No es coneix, però, cap incident rellevant ni danys personals.

La previsió a última hora del vespre era que els cabals creixin encara més amb les properes pluges previstes.

Davant d’aquesta situació Protecció Civil ha avisat els municipis de les conques d’aquests rius per tal de que evitin els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell.

Riu Ter: Camprodon, Sant Pau de Seguries, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda i Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria del Corcó, Tavertet, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt i Girona.
Riu Freser: Queralbs, Ribes de Freser, Campelles, Campdevànol i Ripoll.

El telèfon d’emergències 112 Catalunya, ha rebut des de les 16:00 hores fins les 18:00 hores 135 trucades relacionades amb la llevantada.

En l’acumulat de trucades des de que es va activar l’alerta del pla INUNCAT el 112 ha rebut 444 trucades. Per comarques destaquen el Bages 40, el Vallès occidental 36, el Vallès Oriental 31, l’Anoia 24, el Barcelonès 23, el Baix Llobregat 22, el Maresme 19, el Solsonès 19, Osona 19 i la Selva 17. per municipis: Sant Vicenç de Castellet 26, Barcelona 20, Cabanelles 17, Clariana de Cardener 14, Calonge de Segarra 13, la Garriga 13, Montcada i Reixac 12, Viladrau 11, Sant Julià de Ramis 11 i Aiguafreda 10.

De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, els Bombers de la Generalitat han atès al llarg del dia d’avui més d’un centenar de serveis relacionats amb l’episodi de vent i pluja.

Concretament, els Bombers han realitzat 102 actuacions, des de les deu del matí i fins a les 5 de la tarda. Aquests serveis s’han d’afegir a la trentena que s’havien dut a terme al llarg de la nit i fins a les deu del matí.

Per demarcacions, a la Regió d’Emergències Centre, els Bombers de la Generalitat han atès 24 serveis; a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, 22; a la Regió d’Emergències de Tarragona, 16; a la Regió d’Emergències de Girona, 14; a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, 12; a la Regió d’Emergències de les terres de l’Ebre, 10 i a la Regió d’Emergències de Lleida, 4.

La major part de les actuacions ha consistit en neteges de calçada, retirada d’arbres caiguts i esllavissades de terra i pedres. També s’han fet molts sanejaments de façana i retirada d’elements no estructurals que havien caigut a la via.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró