Societat

Susqueda vessa i en alerta pels cabals del Ter i la Muga

Protecció Civil manté l'alerta també pel fort onatge previst per aquesta nit passada i durant avui a l'Alt i el Baix Empordà

La pluja acumulada durant la llevantada supera els 300 litres a Setcases

El temporal de pluja va amainar ahir però l'alt volum d'aigua acumulada en els rius, bàsicament el Ter i la Muga, mantenia en alerta encara a Protecció Civil, també alertada per les previsions de fort vent i d'onatge a l'Empordà.

El volum d'aigua que s'ha acumulat és molt alt. Es tracta d'un temporal que, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, va tenir un cabal punta de 1.600 m³ d'aigua per segon i un volum de 170 hm³ i, segons el Servei Metereològic de Catalunya, ha deixat precipitacions acumulades d'entre 200 i 300 l/m² en una dotzena de punts de la demarcació –molts d'ells en les capçaleres dels rius– i que, per tant, va omplir de cop els pantans en només dos dies. Boadella ha crescut un 33% –d'emmagatzemar 30 hm³ a 40 hm³– i ha tancat el novembre al 67% de capacitat. Sau ho ha fet al 95% i Susqueda al 100%. I és que el pantà de Susqueda va començar a sobreeixir diumenge al vespre de manera suau i ahir va començar a vessar amb més intensitat. Segons l'ACA, el sistema d'embassaments Sau-Susqueda-Pasteral alliberava ahir al migdia a l'ordre de 470 m³/s, xifra que es va anar reduint gradualment a la tarda (al vespre eren uns 360 m³/s).

L'Agència Catalana de l'Aigua va informar al migdia que en general els cabals dels rius s'havien normalitzat i tenien tendència a la baixa, excepte en el cas del Ter i la Muga, on els cabals seguien en nivell d'alerta i encara podien incrementar. Algunes dades concretes per exemplificar la situació. A tot l'ample de la desembocadura del Ter a Torroella, el riu portava més de tres metres d'alçada. També a la Cellera es mantenia un cabal especialment alt. En canvi, el cabal de l'Onyar al seu pas per Riudellots de la Selva va tornar ahir a la normalitat després d'una espectacular crescuda diumenge fins a 110 m³/s. També va recuperar la normalitat el Daró a La Bisbal i el Fluvià a Olot.

Protecció Civil mantenia ahir doncs, activada l'alerta de l'INUNCAT pel cabal elevat del Ter i la Muga, però també per la previsió del Meteocat de fort onatge i vent durant aquesta nit passada i durant tot el dia d'avui a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Concretament, es preveien onades de més de 4 metres d'alçada (mar blava) amb mar de fons de nord.

A més, la ciutat de Figueres mantenia activat en fase d'emergència el seu Pla d'emergència municipal i el tenien fase d'alerta quatre poblacions més: Peralada, Llançà, Verges i Girona.

Principals pluges

El temporal de llevant ha deixat precipitacions acumulades de més de 200 l/m² en diversos municipis gironins. El rècord és a Setcases, al Ripollès, que és l'únic que supera els 300 litres. Segons dades del Meteocat actualitzades fins ahir a les 10 del matí, hi havien caigut des de dijous un total de 333,7 litres. A tot Catalunya només ho superava el registre del Parc Natural dels Ports (482,2).

Hi ha una dotzena d'altres municipis gironins que van acumular entre els 200 i els 300 l/m². A banda d'Ulldeter (270,1)i Molló (262) al Ripollès , destaquen tres casos de l'Alt Empordà: Peralada, amb 275,7 litres, Espolla, amb 274,2 i Cabanes, amb 263,1. També són remarcables els gairebé 262 litres caiguts a a Maià de Montcal, a la Garrotxa.

Just per darrera se situen les quantitats recollides en els observatoris de Banyoles (244,6), Olot (225.7), Les Planes (224), Núria (216), Mieres (212,6) i Viladrau (208,8). També hi ha vuit municipis més on es va superar el llindar de 150 litres acumulats al llarg de tot l'episodi del temporal de llevant



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CORNELLÀ DE TERRI

Denuncien que volen obrir un centre de menors “sense complir normativa”

CORNELLÀ DE TERRI

Llagostera habilita un espai per al dol perinatal al cementiri

LLAGOSTERA
medi ambient

Reclamen més control de la contaminació al Camp d Tarragona

TARRAGONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA