opinió. Periodista

Els banys més antics de la Costa Brava

L'ús del mar com a font d'acti­vi­tats lúdiques ha arri­bat a posar en perill –encara les hi posa– les ances­trals com ara la pesca. Ara, a la vista només hi que­den les bar­ques espor­ti­ves i de lleure. Però encara no fa un segle, les xai­ques, els bous… s'ensor­ra­ven a la platja després de la jor­nada mar endins. Damunt la sorra es desen­vo­lu­pa­ven els diver­sos ofi­cis mari­ners.

Els llocs per­me­sos per al bany eren als afo­res dels pobles. Pren­dre un bany de mar a la vista de tot­hom es con­si­de­rava una acti­vi­tat gai­rebé impúdica.

En el segle XIX, a Sant Feliu de Guíxols només es podia anar a banyar a Calas­sanç, on avui hi ha el moll. I això, amb els anys, encara can­vi­a­ria. Quan es va urba­nit­zar la zona, la denúncia dels veïns que els banyis­tes por­ta­ven ves­tits poc decents, o que fins i tot ana­ven des­pu­llats, va fer deci­dir l'Ajun­ta­ment d'allu­nyar encara més l'acti­vi­tat del bany i dur-la a la lla­vors remota platja de Sant Pol.

En part, el fracàs dels banys públics –després d'una època en què es van con­ver­tir en molt popu­lars– va ser l'expansió urbanística. Men­tre eren allu­nyats, es tole­ra­ven. Gaziel expli­cava que «(…) els banys de Sant Feliu sem­pre han estat al mateix lloc, al peu de la mun­ta­nya de Sant Elm». I així ha estat des de la pri­mi­tiva ins­tal·lació, les bar­ra­ques de fusta que el cubà Anto­nio Roma­guera Noa­llas va fer cons­truir, el juliol del 1875, a les Pedre­res, prop del «sang i fetge», el penya-segat que ser­via de palanca al jovent de l'època. «Els Banya­dors», que era el nom que tenien, només ser­vien per can­viar-se de roba i no eren per­ma­nents. No ho van ser fins al 1895, quan el gui­xo­lenc Bal­do­mero Ribot els va reo­brir total­ment refor­mats. Era el pri­mer esta­bli­ment de banys públics de la Costa Brava. Qua­tre anys més tard, el 1899, obrien els Banys d'en Caixa, a Cale­lla de Pala­fru­gell, pro­pi­e­tat del ren­dista i fins qua­tre vega­des alcalde de Pala­fru­gell, Fran­cesc Estra­bau, cone­gut com en Caixa.

Els banys de Cale­lla no van sobre­viure al seu fun­da­dor, mal­grat que –com els de Sant Feliu– es basa­ven en els que ja fun­ci­o­na­ven des de mit­jan segle a la Bar­ce­lo­neta, com ara els de la Senyora Tona, l'Asti­llero, Nep­tuno, Tritón o Sant Sebastià, o també els de Can Tunis. Eren espais dedi­cats a l'oci i els esports nàutics, però amb un regust romàntic de bal­ne­ari en què abun­da­ven els trac­ta­ments de tha­la­so­teràpia (encara que lla­vors no se'ls conei­xia amb aquest nom).

Els esta­bli­ments per­ma­nents de banys públics van viure la seva època dau­rada des dels anys vint i fins a l'esclat de la Guerra Civil. A Sant Feliu, l'impuls que li va donar l'hisen­dat bar­ce­loní Pere Rius i Cal­vet va ser cab­dal. I tot i l'evidència que es trac­tava d'un atrac­tiu turístic de pri­mer ordre en la crei­xent marca «Costa Brava» i els esforços soci­als i econòmics per bene­fi­ciar direc­ta­ment i indi­recta la població que els aco­llia, mai va acon­se­guir l'encaix total de l'esta­bli­ment.

Les ini­ci­a­ti­ves pio­ne­res d'en Caixa i d'en Bal­do­mero no van ser segui­des a bas­ta­ment per altres pobles de les mari­nes de l'Empordà i la Selva. Es té conei­xe­ment pun­tual de case­tes des­mun­ta­bles de canya i fusta a la costa de les Albe­res, pro­ba­ble­ment Llançà o Colera, i ginys que encara es feien ser­vir per entrar a mar ama­gats de la vista de tot­hom. Els banys de s'Agaró ja fun­ci­o­nen a par­tir dels anys vint, però fins pas­sada la guerra, per exem­ple, no s'esta­blei­xen els Banys Ven­tura de Llo­ret de Mar.

De tot això no en queda pràcti­ca­ment res. A s'Agaró, per delit dels banyis­tes, con­ti­nuem veient les case­tes de fusta de colo­rai­nes… Però els Banys d'en Bal­do­mero, que després van ser els de Can Rius o els de Sant Elm –o la poca cosa que en queda– estan a punt de per­dre's per sem­pre si el minis­teri tira enda­vant el pro­jecte de camí de ronda sense modi­fi­car-lo. Segur que el cost d'inte­grar-los al pro­jecte seria mínim i per­me­tria man­te­nir viu el record d'un edi­fici cen­te­nari com la costa que va aju­dar a pro­mo­ci­o­nar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.