Societat

Condemnat amb l'únic testimoni de Gibanel

Un independentista de la Noguera diu que va ser torturat i acusat en fals el 2001

Joan Albert Franquet va tenir una sorpresa majúscula quan dissabte passat va voler veure els cinc minuts censurats per ordre judicial del documental Ciutat morta. Aquella part censurada parlava de l'excap d'informació de la Guàrdia Urbana, Víctor Gibanel. El nom li sonava. Va córrer a mirar la documentació sobre la seva detenció, tortures i condemna arran d'uns incidents en la Diada del 2001 i, efectivament, era aquell agent amb el testimoni del qual va ser condemnat.

“La manifestació i l'acte polític havia acabat; jo i els meus amics havíem anat a un bar i tornàvem per la ronda de Sant Pere a buscar l'autocar per tornar cap a Ponent”, recorda aquest jove de Bellmunt (Noguera). “Llavors ens vam trobar amb antidisturbis que tallaven el pas. Va ser molt ràpid. Jo vaig córrer per sortir d'allà, però un policia de paisà em va intentar agafar, ell va caure a terra però vaig seguir uns metres fins que quatre o cinc més se'm van llançar al damunt.”

Aquell policia de paisà era Gibanel, agent de la Guàrdia Urbana. Davant de la jutge d'instrucció, Gibanel va declarar que havia vist Franquet trencar amb una tanca metàl·lica els vidres d'una oficina de Banesto, els d'una oficina del Banc de Sabadell, i causar diversos desperfectes en mobiliari urbà. “Tot això va passar mentre jo era en un bar, però suposo que havien d'enxampar algú a qui acusar de tot allò”, explica Franquet. Aquest únic testimoni policial va ser suficient perquè, en el judici oral celebrat tres anys després, la jutge ignorés els quatre testimonis que havien estat amb Franquet fent un beure en un bar després de l'acte polític, així com el fet que Gibanel no pogués recordar com anava vestit Franquet, quan era precisament la roba el que teòricament li havia permès identificar-lo. Va ser condemnat a 21 mesos de presó (no va haver d'entrar-hi), 1.620 euros de multa i 3.235 euros de responsabilitat civil pels desperfectes, així com les costes judicials. La sentència va arribar un dia després del judici, un fet insòlit. “Sembla que ja la tenien redactada”, es queixa.

Franquet va denunciar tortures en la detenció. Un cop reduït a terra, va rebre puntades i insults i el van tancar en una furgoneta antidisturbis de la Policía Nacional. Allà va rebre més cops, insults pel fet de ser català i amenaces. “Un dels agents em va començar a parlar de Franco, jo al·lucinava.” El van portar a la comissaria de la Verneda, on van continuar els cops i els insults. La Guàrdia Urbana el va recollir després per portar-lo a un hospital, on li van posar punts de sutura al cap i li van tractar una lesió al genoll pels cops. L'atestat mèdic de tot allò va ser ignorat per la jutge d'instrucció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT