Societat

La crònica

Begues era una festa

La carretera de Begues a Gavà va romandre tallada i va deixar gent sense anar a treballar

Set quilòmetres de distància i 400 metres d'alçada. Això és el que separa Begues de Gavà, i és suficient perquè el paisatge ahir fos radicalment diferent a aquest enclavat al massís del Garraf, acostumat que una nevada cada dos o tres anys l'incomuniqui, durant unes hores, de l'accés a les autopistes i de les principals poblacions de l'entorn. Ahir no va ser una excepció i la carretera de Begues a Gavà, la més perillosa de Catalunya, segons el RACC, va romandre tallada durant unes hores i va deixar molts veïns sense poder anar a treballar. El centres escolars –una escola bressol, dues de primària i un institut– van tancar les portes i l'equació de neu, pares sense anar a treballar i nens sense escola va fer que, per a alguns, Begues fos ahir una festa.

El Daniel i la Núria eren alguns dels que aprofitaven el matí de neu per jugar amb els nens en un dels nombrosos camps que envolten aquest municipi d'àmplies zones residencials. “Jo treballo al port de Barcelona i aquest matí no he pogut anar a treballar”, explicava el Daniel. “El meu marit ha sortit de casa a les set i ha trigat una hora en arribar a Gavà”, relatava la Núria. La carretera d'accés a Gavà va estar tancada al trànsit des de les sis del matí fins a quarts de dotze del migdia i només era practicable pels vehicles que duien cadenes o pels 4x4. “Ens hem assabentat per la web de l'Ajuntament i pel Whatsapp que les escoles estan tancades. Els nois estan contents, tenien avui un examen”, deien, ben abrigats amb pantalons d'esquí i gruixuts anoracs.

L'Oliver i la Paloma tiraven del trineu on duien les seves filles just davant d'un supermercat. El carrer com a pista d'esquí. “Jo treballo a Gavà i la Paloma, a Sitges. La carretera estava tallada i no hem pogut anar a treballar. El que ara fa por és que geli. Nosaltres fa poc temps que som aquí, però hi ha gent que explica que en anteriors nevades s'han quedat aïllats dos o tres dies”, deia l'Oliver.

El regidor de Governació de Begues, Sadurní Vendrell, va treure ferro a aquesta afirmació: “Fa anys sí que hi havia col·lapse. Quan jo era petit recordo quedar tancat durant 15 dies. Ara això no passa”. Segons Vendrell, al municipi es van viure poques incidències. No va haver-hi cap accident, i únicament l'autobús de la línia 902, que comunica Begues amb Gavà, va quedar apartat unes hores al voral. “A la pujada el conductor va veure que patinava la roda i es va aturar”, segons Vendrell. Va estar al voral fins a mig matí i només dos o tres passatgers van haver de ser evacuats. El servei d'autobús, però, va quedar suspès bona part del dia. La màquina llevaneu va llançar una tona de sal i al poble i es van netejar els carrers amb petites excavadores que l'Ajuntament va contractar a empreses constructores. “Hem tingut poques incidències, únicament el tancament de les escoles i la suspensió de l'autobús”, explicava Sadurní al migdia. La incògnita és, ara, la presència de gel en les properes hores.

Al Baix Llobregat, 768 alumnes no van poder fer classe per les afectacions en el transport i el tancament de vuit centres. La neu va quallar especialment al nord de la comarca, i això va afectar la circulació. Algunes línies d'autobús van quedar suspeses, com la que comunica Can Bros amb el Pou de Merlí, a Martorell. A Pallejà es van tancar els accessos a la urbanització de Fontpineda i a Vallirana, els del barri del Lledoner. A Vallirana no van obrir les portes les escoles de la Ginesta, Pompeu Fabra, Campderrós i l'Olivera, a més de les escoles bressol municipals. Al sud de la comarca, a l'àmbit metropolità, la situació va estar més tranquil·la perquè la neu no va quallar tant. A l'Hospitalet estava activada des de dilluns l'operació Fred per facilitar aixopluc al centre Els Alps a les persones que dormen al carrer. A més, es va suspendre el rec dels carrers per evitar riscos de glaçades. La ciutat té preparades cinc tones de sal. Tampoc va haver-hi, durant la nevada del matí, problemes a l'aeroport del Prat i no es va haver d'activar el protocol d'emergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós