Societat

Verges, Vidreres i Capmany s'aboquen als ranxos

Al municipi del Baix Empordà van haver de desafiar la tramuntana

El xef del ranxo de Capmany celebrava 60 anys dirigint les peroles

Vidreres va combinar desfilades, exposició i àpat massiu

Els ran­xos de car­na­val, mas­sius i gratuïts, van cele­brar-se ahir en dife­rents punts de les comar­ques giro­ni­nes. Un dels muni­ci­pis que cele­bra amb més passió aquesta festa dels car­panta és Vidre­res, on s'ho fan venir bé per bar­re­jar en pocs metres qua­drats car­ros­ses i com­par­ses de car­na­val, una expo­sició, para­des arte­sa­nals, una sub­hasta dels pro­duc­tes sobrants que havien d'anar a les paro­les i 28 paro­les feno­me­nals amb el ranxo fent xup-xup. La festa del ranxo no seria el mateix sense la cua de gent que, dis­ci­pli­na­da­ment, s'espe­rava ahir per endur-se aquest potent esto­fat. Cada cop que els ran­xers reme­na­ven la perola sor­tia a la superfície un tall de morro, boti­farra, ossos, pata­tes, can­sa­lada i altres exqui­si­de­ses d'aque­lles que el metge sol reco­ma­nar amb molta mode­ració. I no menys impac­tant era l'ànsia dels que fan cua, i que no por­ta­ven pas un pla­tet per tas­tar el ranxo, sinó que havien aga­fat el reci­pi­ent més gros que havien tro­bat a la cuina per degus­tar tran­quil·lament l'àpat a casa, que a la plaça feia un xic de fred.

Tra­mun­tana a Ver­ges

La tra­mun­tana va refres­car la Sopa de Ver­ges d'enguany. Abri­gats per la plaça Major, els cui­ners van ela­bo­rar els prop de 3.000 litres de caldo des de pri­mera hora del matí. Era el segon any que la cocció i l'àpat es feien allà mateix. La pri­mera experiència va ser posi­tiva i l'asso­ci­ació La Sopa de Ver­ges va creure con­ve­ni­ent repe­tir-ho. Kim Cama, un dels cui­ners, iro­nit­zava sobre la segona experiència a la plaça. “Els fran­ce­sos diuen que a par­tir de la segona ja és tra­dició.” Cama està con­vençut del canvi d'esce­nari: “A la plaça vivim més la festa, tenim més espai i podem ense­nyar millor què fem a la gent”. L'èxit del 2014 va impul­sar nove­tats. Entre les millo­res res­pecte a l'any pas­sat n'hi ha de tècni­ques. La tra­mun­tana del 2014 va fer des­co­brir als cui­ners que calia més con­trol de la flama: “Hem posat unes plan­xes perquè el vent no atiï el foc i gas­tar menys lle­nya”. I la grava. Sota les bra­ses n'hi van posar per pro­te­gir la pedra de la plaça. són apre­nen­tat­ges adqui­rits en la Tro­bada de Cal­de­ders de la Seu. Els ingre­di­ents, els de cada any: cos­te­lla, vede­lla, pollas­tre, can­sa­lada, cigrons, mon­ge­tes, fideus, arròs, pata­tes i cebes. El rui­xat no va espan­tar ningú però va dei­xar sense efecte la crida a l'esmor­zar a plaça. Els 26 perols van que­dar secs i la tra­dició de la Sopa va fer feliços ver­ge­li­tans i foras­ters. A Albons, el rui­xat els va engan­xar al prin­cipi i van deci­dir dei­xar l'arròs pel diu­menge vinent.

60 anys de xef

A Cap­many, Anto­nio Agui­lera ahir cele­brava 60 anys com a xef cui­ner del ranxo. La pri­mera és pelar uns 100 qui­los de pata­tes i la ceba: “Un bon sofre­git és molt impor­tant”, diu Agui­lera. A les pata­tes hi afe­gi­ran arròs, mon­ge­tes, 40 kg de carn de carn de porc, 40 de vede­lla i uns 10 kg de sal­sit­xes. Al car­rer i sobre els fogons hi ha 8 perols per anar pre­pa­rant el ranxo. També cal ali­men­tar el per­so­nal que està tre­ba­llant (entre 40 i 50 per­so­nes). A pri­mera hora, per esmor­zar, s'han pre­pa­rat 10 trui­tes de 12 ous cada una, amb can­sa­lada i boti­farra: “Ho fem tot amb coles­te­rol”, espe­ci­fica, sor­ne­guer, el xef cui­ner. Després d'esmor­zar, men­tre seguei­xen els pre­pa­ra­tius del ranxo, l'Anto­nio Agui­lera pre­para el dinar, una pae­lla per a unes 120 per­so­nes: 6 kg de sèpia, 6 de cala­mars, 6 de mus­clos, unes 120 gam­bes, carn de porc i també “un bon sofre­git”. “Amb la pae­lla cada any fem net, perquè a més de tots els que tre­ba­llem, sem­pre s'hi afe­gei­xen els fami­li­ars i gent de pas”, diu el xef cui­ner.

A les sis de la tarda comen­cen real­ment els actes del ranxo, amb dues sar­da­nes a càrrec de la Cobla Vila de la Jon­quera. A les set de la tarda, a la plaça del poble comen­cen a repar­tir –de franc– el ranxo. Només cal por­tar plat i coberts, i els que ho vul­guin, cadi­res; però la majo­ria dels par­ti­ci­pants men­gen a peu dret. Cada any són entre 600 i 700 per­so­nes. A més, l'orga­nit­zació ha dis­po­sat a la plaça bótes de vi i després del ranxo es pas­sa­ran pla­tes de gale­tes i gar­natxa per postres. A par­tir de 2/4 de 10 de la nit començarà el ball de dis­fres­ses. El xef cui­ner té 83 anys i explica que va començar a cui­dar-se del ranxo de Cap­many –fa 60 anys– just després de casar-se, quan el seu sogre el va fer entrar a la colla. Agui­lera cer­ti­fica que la tra­dició del ranxo es manté ben vigent a Cap­many, encara que alguns aspec­tes s'ha anat adap­tant als nous temps: diu­menge pas­sat es va fer la cer­ca­vila per reco­llir fons per pre­pa­rar el ranxo: “Abans, com que tot­hom tenia hort, la gent ens donava pata­tes, ver­du­res, men­jar; ara ens donen diners, cadascú el que vul­gui, però l'objec­tiu és sem­pre el mateix, bon men­jar i molta xaranga”, resu­meix Anto­nio Agui­lera.

LES FRASES

A la plaça vivim més la festa, tenim més espai i podem ensenyar millor què fem a la gent
Kim Cama (Verges)

LA XIFRA

28
peroles
de ranxo es van preparar ahir a la festa de Vidreres, que es van repartir gratuïtament entre els veïns.
L'objectiu és sempre el mateix, bon menjar i molta xaranga
Antonio Aguilera (Capmany)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia