Societat

Les ratxes de vent superen els 100 quilòmetres per hora

Set carreteres presenten problemes per la neu a la xarxa viària, entre les quals la C-28 al Port de la Bonaigua

Es manté la prealerta del Neucat ja que la neu pot fer acte de presència a qualsevol cota a les comarques del Pirineu i Prepirineu

Les ratxes de vent superen els 100 quilòmetres per hora aquest diumenge a les cotes més altes del Pirineu, Prepirineu i als dos extrems del país sense que deixin però incidències rellevants. Segons Protecció Civil, durant la passada nit no s'han enregistrat problemes pel vent i el telèfon d'emergències 112 només ha rebut dues trucades.

Entre els registres més destacats trobem els 118 quilòmetres per hora al Pic de Salòria, els 109 quilòmetres per hora a Portbou o els 90 quilòmetres per hora de Roquetes. A partir de mig matí, el vent s'ha reforçat a bona part de la meitat nord de Catalunya, amb ratxes d'entre 50 i 70 quilòmetres per hora (cop de 64 quilòmetres per hora al Fabra). Set carreteres presenten problemes per la neu a la xarxa viària, entre les quals la C-28 al Port de la Bonaigua.

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), a la demarcació de Lleida la C-28 està tallada entre Vaquèira i la Peülla mentre que a la mateixa carretera és obligatori utilitzar cadenes entre Vielha i Vaquèira. També és obligatori cadenes a la C-142b d'accés al Pla de Beret i a la L-500, entre la N-230 i el Balneari de Boí. A la demarcació de Barcelona, la BV-4024 està tallada en l'últim tram fins al Coll de Pal i també està prohibida la circulació a la BV-4031, al Coll de la Creueta, a Castellar de N'Hug. L'SCT també avisa de neu i gel a la calçada a la B-400, de Saldes fins a Gósol pel Coll de la Trapa.

Entre 3 i 10 centímetres a cotes baixes del Pirineu

La nevada ha estat intensa aquest nit i matinada a gran part del Pirineu i ha arribat fins a diverses zones del Prepirineu. Els gruixos més importants superiors als 50 centímetres s'han registrat a l'Aran i Pallars Sobirà, tot i que també ressalten registres més modestos -entre 3 i 10 centímetres- en poblacions com la Seu d'Urgell, Esterri d'Àneu, Llívia, Puigcerdà, Guardiola de Berguedà, Saldes, Sant Pau de Segúries, Tremp o Gombrèn.

Segons Protecció Civil, es manté la prealerta del Neucat ja que la neu pot fer acte de presència a qualsevol cota a les comarques del Pirineu i Prepirineu, es pot donar el fenomen del torb a alta muntanya i acumular-se més de 20 centímetres per sobre dels 1.200 metres al vessant nord.

Paral·lelament, la DGPC manté que diumenge el risc d'allaus serà fort (4 sobre una escala de 5) a la zona de l'Aran i nord del Pallars Sobirà i recomana extrema la prudència en activitats d'alta muntanya. Els Agents Rurals han decretat el pla Alfa en nivell 2 a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Alt i Baix Camp, Tarragonès, Alt i Baix Penedès, Garraf, Anoia, Bages, Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès, Alt Empordà, Noguera, Pallars Jussà i Alt Urgell. En aquestes comarques queden anul·lades totes les cremes incloses les prèviament autoritzades.

Onades de 2,5 metres a l'Empordà

Finalment, Protecció Civil ha alertat que les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a la Costa Brava nord, a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Les superacions de llindar es produiran al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord.

Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en el mar en el litoral gironí. A l'Empordà cal evitar accedir a les zones del litoral on el mar estigui alterat i l'onatge afecti la costa. A més es demana a la població que respecti el tancament de passeigs marítims, espigons, ports, platges i altres que per seguretat s'hagin fixat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES