Societat

La Generalitat activa el pla INUNCAT per la crescuda de l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica desembassa fins a 1.800 metres cúbics per segon

Poden haver afectacions a zones inundables dels pobles de la ribera

Protecció Civil ha posat en alerta tots els municipis pròxims al riu Ebre després que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) hagi decidit emprendre maniobres de desembassament fins a 1.800 metres cúbics per segon del sistema d'embassaments Mequinensa-Riba-roja-Flix, per a donar cabuda a l'aigua que arriba d'Aragó i Navarra. Tot i així, de moment no es preveu que afecti a nuclis urbans.

La Confederació s'ha vist obligada a ordenar l'increment del desembassament del cabal després de comprovar que els pantans havien arribat al límit de la seva capacitat aquest dimecres. Fa una setmana, el nivell era de 1.550 metres cúbics per segon. La Generalitat ha activat en fase d'alerta el pla INUNCAT i des de les Terres de l'Ebre, el delegat del govern, Xavier Pallarès, ha lamentat que la CHE hagi “jugat tant al límit”.

A partir del migdia d'aquest dimecres, podrien haver riuades en camps i parts baixes d'alguns municipis de la ribera de l'Ebre, pels cabals de desembassament a Flix, segons informa Protecció Civil en un comunicat .

A través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), Protecció Civil està en contacte amb els municipis de la ribera de l'Ebre que podrien patir afectacions per la crescuda: Amposta, Ascó, Benifallet, Deltebre, Flix, Garcia, Miravent, Móra d'Ebre, Sant Jaume d'Enveja, Tivenys i Tortosa.

Les autoritats recomanen limitar les activitats d'oci i professionals en aquestes zones inundables, extremar la precaució i respectar les zones que romanguin tancades al pas. Delgado ha assenyalat que el cabal de 1.800 metres cúbics per segon és un llindar de referència que indica que es poden produir inundacions més destacables. Mequinensa es troba a les onze del matí al seu límit d'aforament, mentre que el pantà de Riba-roja està al 99% de la seva capacitat.

Contra la “neteja” del llit

La coincidència de la crescuda amb el desgel dels Pirineus ha fet que es produeixi una important avinguda en el curs mitjà de l'Ebre. De moment, però, les inundacions de grans planures de terreny en el curs mitjà del riu no s'ha estès al sud de Catalunya per les regulacions de desembassament a Mequinensa.

En un comunicat, el grup Ecologistes en Acció ha criticat que els dragats, embassaments i motes “no són la solució per a evitar les negades”.

Els ecologistes s'oposen a la “neteja” als llits, que consisteix en l'eliminació de tota vegetació de ribera, així com el dragat del riu, perquè “ho transforma en un simple canal artificial”. L'associació considera que la crescuda no és cap “esdeveniment extraordinari, sinó que l'aigua discorre pel seu canal natural”.

El grup denúncia que en les darreres dècades s'ha anat construint massivament en les zones inundables, fins i tot, dins dels propis curs, i això fa que “cada nombre determinat d'anys aquestes àrees estiguin enaiguades”. La solució per a Ecologistes en Acció passa, doncs, perquè els governs valorin “la necessitat de conservar i restituir els boscos de la ribera”, lliures de qualsevol mena de construccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES