Societat

El Domaine Riberach mira cap al Principat

L'espai de turisme i gastronomia de Bellestar situat al nord de Perpinyà, empra l'argument nou de la seva ubicació a 1h10 de Girona, a través de l'AVE-TGV

Des de la inauguració, la tardor del 2010, Riberach s'ha afirmat com a “Domaine” de més prestigi al Rosselló. A la costa nord-catalana s'en troba algun, com la Finca de Valmy d'Argelers, però l'establiment de Bellestar “de la frontera”, un espai de 4800 m² inaugurat l'any 2010 , omple la manca cap al nord del territori, en el primer poble de l'Occitània històrica. Hi arriben clients selectes del nord de França, Suïssa, Bèlgica i Alemanya, com també Àustria i el Regne Unit. Amb el Canigó al davant, aquests turistes de sabors hauran de ser gironins i barcelonins, segons la nova política de la casa. Riberach pretén atraure també amants “sud-catalans” del tríptic cuina-vi-paisatge, que funda noves pràctiques del turisme.

Fent nit en tines de vi

L'aventura de Riberach s'inicia el 1995, quan la parella d'arquitectes formada per Luc Richard i Karin Pühringer veu tancar-se el celler cooperatiu del poble, estrenat el 1925. Richard, besnét d'un vinyataire de Bellestar, i la seva dona de nacionalitat alemanya aposten per tornar-hi a fer vi, tot oferint un espai d'estànding. Acaben inventant Bellestar com a destinació “nova” al cap de 15 anys, després de quatre anys de rehabilitació delicada, preservant l'arquitectura interior. La gran nau de metall i formigó porta ara el nom antic del poble i la gràcia major és poder-hi fer nit en les tines de vi de l'època, que conserven l'aspecte original des de fora, tot suggerint un refinament propi de les capitals europees. Quatre estrelles i tradició, per a viure allò que s'anomena una «experiència» turística arrelada.

Vinyer propi i xef amb estrella

A Riberach, l'enòleg Guilhem Soulignac cuida un vinyer històric de 10 hectàrees, amb cepatges de garnatxa, carinyena i syrah. Els vins blancs i negres naturals esquiven els processos artificials i ja es venen al 50% a París, amb els noms filosòfics Thèse, Antithèse, Synthèse i Hypothèse . La taula, amb una estrella en la guia Michelin francesa del 2014, és portada pel Laurent Lemal. Amb 35 anys, el xef format pels mestres Dussau, Witz i Caironi produeix cuina de mercat amb carns de cocció lentíssima i llegumets «Pickles» de Can Sales, que conrea les Hortes de Sant Jaume de Perpinyà. A primers d'any, Lemal ha estat retratat “in vivo” per Francesc Guillamet, fotògraf de Ferran Adrià,

Destacat al 'Times

'

El 21 de març ha estat data destacable per a Riberach, que ha sortit a la llista «The 50 best French holidays» de The Times Weekend. El rotatiu britànic ha subratllat l'«industrial style decor» d'aquest «chic hotel», oferint-li certa consagració. Amb tot, l'espai de Bellestar espera arribar a seduir fins a Girona, Barcelona, interessant un públic fins ara acostumat a trobar el luxe ja a la Costa Brava, al Pirineu o a la Costa Blava francesa. La nova política de la casa és eixamplar el radi d'atractivitat, conservant el flux nòrdic, tot generant gastroturisme i etnoturisme de més proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.