Societat

Patrimoni

Recuperar un poble abandonat

Reconstrucció i autogestió

venda ·

La cooperativa L'Esbladenca es proposa comprar i reconstruir el poble abandonat d'Esblada, que un banc té actualment en venda

Els promotors esperen tancar l'acord al juny i refer les tres primeres cases aquest estiu

Fa temps que a les xarxes es pot trobar aquest anunci d'un portal immobiliari:
“Poble-llogaret en venda amb 14 cases, 82 ha., propietat bancària, oportunitat, només 280.000 euros, zona del Querol, Tarragona, prop d'Igualada, Barcelona.”

Ara, un grup de persones, majoritàriament procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona, veuen en aquest nucli abandonat d'Esblada, al terme municipal de Querol (Alt Camp), “un espai per viure de manera més conscient amb els nostres valors”. I han constituït la cooperativa L'Esbladenca amb l'objectiu no sols de comprar i reconstruir el poble sinó també de constituir-hi una comunitat que treballi amb criteris d'autogestió.

“De moment hi ha set famílies interessades i tres més en procés d'entrar a la cooperativa”, explica Santa Jiménez, un dels impulsors del projecte. “La nostra voluntat és obrir-nos a més socis de manera que el poble pugui acollir una vintena d'unitats familiars” de diferent tipologia. Segons Jiménez, els pioners tenen entre 30 i 35 anys, amb fills, encara que també hi ha solters, però l'objectiu és arribar a altres edats perquè “no volem ser un grup massa igual”.

La cooperativa L'Esbladenca proposa un model en què els cooperativistes són copropietaris de totes les cases i dels terrenys i els socis tenen dret a un habitatge vitalici. En el cas d'abandonar el projecte, l'habitatge continua sent de la cooperativa i es retorna un percentatge de la inversió realitzada a més del capital aportat inicialment. El model ja existeix als països nòrdics i a casa nostra té projectes semblants com el de Sostre Cívic o Can Batlló, a la ciutat de Barcelona.

A Esblada, a banda dels espais privats familiars, es definiran també espais comunitaris que poden anar des de la bugaderia a una biblioteca, un obrador, espai d'aprenentatge per a infants o una piscina natural. “Seria important també començar un projecte d'escola lliure tenint en compte que els centres escolars actuals estan força allunyats”, assenyalen.

També el context territorial potencia, a més, el que Bill Mollison i David Holmgren van desenvolupar com a permacultura. Així, el treball agrícola i forestal i la ramaderia, amb principis sostenibles, es preveuen com la base de l'economia dels nous habitants. Tot i amb això, explica Jiménez, “no s'ha definit encara un projecte productiu” i es preveu una fase de transició en què aquell qui vulgui desenvolupar feines que no són pròpies de la cooperativa en l'àmbit privat ho pugui fer. El que sí que es demana és una dedicació parcial al treball comunitari i la participació en les decisions que es prendran per assemblea.

Segons Jiménez, el projecte es troba força avançat i al mes de juny es podria formalitzar la compra d'Esblada. Això ha de permetre que, durant l'estiu, es reconstrueixin tres cases i que cada any se'n puguin adequar entre tres i quatre més en funció dels recursos necessaris.

Per al finançament, a banda de les aportacions dels cooperativistes, la cooperativa L'Esbladenca busca també aportacions d'altres particulars que creguin en la iniciativa. Una via són els anomenats títols propis, fins a un màxim de 5.000, que són retornats progressivament amb un interès de l'1% simbòlic. L'altra són avals que d'entrada no han de ser desemborsats.

Bona acollida del veïnat
El projecte de recuperació del nucli d'Esblada es va presentar la setmana passada als veïns de Querol. “Va ser una trobada molt positiva”, assegura Sergi Jiménez, que va servir per esvair dubtes. “Tothom està content que es pugui reconstruir Esblada” i hi ha actitud positiva de l'Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES