Societat

Elaboren un nou fàrmac contra el VIH menys tòxic que els utilitzats fins ara

L'Hospital Universitari de Bellvitge participa en un estudi internacional que ha avaluat un nou medicament

Un dels fàrmacs més utilitzats en el tractament contra el VIH, el tenofovir disporoxil fumarate, pot causar a llarg termini efectes tòxics als ronyons i ossos dels malalts. Són efectes que pateix només una proporció petita dels pacients però que s'incrementen amb l'edat i amb l'aparició de nous trastorns i les seves conseqüències. Ara, un estudi publicat a 'The Lancet' ha comprovat que un nou fàrmac té la mateixa eficàcia de tractament però no repercuteix negativament en els teixits del pacient. L'Hospital Universitari de Bellvitge ha participat en aquest estudi internacional que ha avalat un medicament que podria ser beneficiós per al voltant del 65% de pacients amb VIH.

El nou fàrmac, anomenat tenofovir alafenamide, no genera toxicitat a llarg termini en els teixits dels malalts amb VIH, ja que no es metabolitza a la sang, sinó que ho fa directament en les cèl·lules limfoides. Així s'evita la possibilitat que el ronyó i els ossos dels malalts quedin danyats mentre que es manté eficàcia del fàrmac utilitzat fins ara que, en un comprimit únic en combinació amb altres fàrmacs, és del 90%. Per tant, es garanteix la mateixa eficàcia amb una millor tolerabilitat a llarg termini.

Segons el cap de la Unitat de VIH de l'Hospital Universitari de Bellvitge, Daniel Podzamczer, és un gran avenç per una malaltia crònica que necessita tractament per a tota la vida.

L'estudi ha comparat el tractament amb dos fàrmacs en combinació amb altres tres en 1.733 pacients de 16 països diferents. Els resultats han mostrat que els efectes sobre el ronyó i els ossos són significativament m és baixos en pacients tractats amb el nou medicament, i per tant, és més segur per als malalts. Després de 48 setmanes de seguiment, els dos fàrmacs van tenir un 90% d'eficàcia virològica.

Els resultats no només són beneficiosos per a persones amb VIH sinó que també podrien afavorir a malalts amb hepatits B, ja que el tenofovir disproxil fumarate també és un dels medicaments que s'utilitza per tractar aquesta malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES