Societat

Les valls del Ter i del Tec volen esborrar la frontera

El “País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter” ha estat reconegut per la Unió Europea

Tindrà la seu a Prats de Molló, al Vallespir de la Catalunya Nord

Trenta-un municipis de les valls del Ter i del Tec, vint-i-quatre nord-catalans i set de la Catalunya autonòmica, han estat reconeguts per la UE com una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), la primera a nivell transfronterer entre l'Estat francès i Catalunya al voltant de la cultura i el turisme. Segons l'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol, l'AECT País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter', és un instrument que permetrà als municipis de les dues valls “sumar esforços” per crear una oferta conjunta a nivell turístic que esdevingui “motor econòmic” per a una regió que, tot i estar separada per una frontera administrativa, comparteix llengua i cultura.

La Prefectura dels Pirineus Orientals a Perpinyà, representació de l'Estat francès a la Catalunya Nord, és on s'ha presentat aquesta iniciativa. L'acte ha comptat amb la presència d'una nodrida representació institucional encapçalada per la Prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier, el cònsol de l'estat espanyol a Perpinyà, Gaudencio Villas i el president de la Comunitat de Municipis del Vallespir, Bernard Remedi, entre d'altres. Per part sudcatalana, la representació ha anat a càrrec dels alcaldes de Camprodon i Sant Joan de les Abadesses, Esteve Pujol i Ramon Roqué.

El projecte q és la culminació de més de set anys de feina conjunta dels 31 municipis que formaran part de l'AECT. L'origen del projecte va ser l'obtenció, l'any 2009, de la denominació País d'Art i d'Història, una marca que promou el govern francès i que per primer cop incloïa municipis de fora de l'Estat francès. A partir d'aquí, l'objectiu dels 31 municipis, amb un població de gairebé 40.000 habitants, va ser aconseguir l'empara jurídica de la UE amb l'obtenció de l'AECT, una figura que, per exemple, té l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà. L'AECT tindrà la seu a Prats de Molló, al Vallespir, perquè el projecte es va iniciar a l'estat francès.

L'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramón Roqué, ha afegit que l'objectiu a partir d'ara passa per definir l'estratègia a seguir per crear una oferta turística conjunta a tot el territori que sigui percebuda com una sola pels visitants i que permeti allargar les estades. En aquest sentit, Roqué ha destacat que els resultats s'obtindran a mig i llarg termini perquè s'ha de començar de zero una planificació que “en quatre o cinc anys ha de donar resultats visibles i palpables”. Per aconseguir-ho, Roqué també ha destacat la importància d'aconseguir finançament europeu per tirar endavant els projectes.

La certificació europea servirà també per donar un impuls a un territori, que tant a una banda com a l'altre del Pirineu, ha estat “deixat moltes vegades de banda” i que ara podrà “vendre” millor el seu patrimoni cultural al fer-ho de manera conjunta. Un dels projectes que ja s'han iniciat un cop rebuda la certificació europea ha estat el desenvolupament del Centre d'Interpretació de l'Arquitectura i del Patrimoni, que es preveu implementar en els pròxims cinc anys. També es potenciaran accions iniciades sota el paraigua de la marca País d'Art i d'Història com la rehabilitació de patrimoni les activitats de descoberta dels atractius culturals de la'aquesta regió catalana transfronterera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona