Societat

Morella homenatja els veïns de la comarca que van ser exterminats a Mauthausen

Ha commemorat el 70è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració

En la jornada d'ahir es va posar punt i final a aquests dos mesos d'activitats amb un acte institucional i el descobriment d'una placa

Morella ha recordat i homenatjat als veïns de la comarca dels Ports que van ser exterminats en els camps de concentració de Mauthausen. Durant dos mesos, el consistori, al costat de l'Amical Mauthausen i Club d'Amics dels Ports Ràdio, ha organitzat activitats per divulgar el que va succeir en aquest episodi històric i per homenatjar els veïns que van perdre la vida.

En la jornada d'ahir es va posar punt i final a aquesta commemoració del 70è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració, amb un acte institucional al costat de les famílies d'alguns dels veïns de la comarca exterminats i amb el descobriment d'un placa en el Portal del Rei.

Així, l'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va fer entrega d'un record als familiars de Manuel Bonet Bonet i Manuel Ferrer Gasulla, de Morella, Julio Arrufat Aznar, de Sorita, i Julian Centelles Guarch, de Portell, i va nomenar als altres disset veïns de la comarca exterminats a Mauthausen.

El nebot d'aquest últim va explicar la història del seu oncle, des que va ser arrestat a la frontera de Suïssa i França fins al seu assassinat. Julian Centelles Guarch va lluitar en el bàndol republicà en la Guerra Civil i, després de la derrota, va marxar a França. El 25 de juny de 1940 va ser arrestat i, en un any, va passar pels camps de Frontstalag, Altengrabow i Mauthausen i el seu annex, Gusen. Aquest estava classificat en la categoria 3, la més extrema i era el destí dels deportats no re-educables. Allí va ser el número 4960 i, posteriorment a Gusen, el 14267. Julian Centelles va ser exterminat al costat de 960 espanyols el 7 de novembre de 1941, davant la imminent arribada de milers de presoners soviètics.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va tancar l'acte destacant les nombroses activitats que s'han organitzat en aquests dos mesos, com l'exposició “Imatges i Memòria de Mauthausen”, les conferències de la membre d'Amical Mauthausen, Rosa Toran, el cicle de cinema o l'acte d'ahir, i agraint la participació i organització de totes les entitats.

En acabar l'acte institucional, els assistents es van desplaçar a la Plaça dels Estudis, per descobrir una placa de pedra tallada, que romandrà al Portal del Rei recordant als veïns de la comarca que van morir en aquest camp de concentració, que també es va cobrar la vida de més de 120.000 persones.

Xerrada per Nepal

C.M.

En la jornada del dissabte passat 30 de maig, els veïns de Morella, Lara Buj i Diego Miralles, han explicat la seva experiència al Nepal. Aquesta parella jove de la localitat va viatjar el passat mes a l'Himàlaia per fer un trekking per l'Annapurna.

Allà, van gaudir dels paisatges, dels nepalesos o de la cultura i, avui, han explicat tot el seu viatge. No obstant això, quan es desplaçaven a la zona sud del Nepal, es va produir el terratrèmol que ha devastat bona part del país.

Els morellans van haver de ser repatriats al costat de centenars d'espanyols. En l'acte d'avui han deixat una caixa solidària, per destinar la recaptació a l'ONG Iñaki Ochoa de Olza, que està treballant amb les víctimes del terratrèmol.

A més, han anunciat que participaran en l'edició d'un llibre que recopilarà els testimonis dels espanyols que van viure de prop aquesta catàstrofe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar