Vallès Oriental

#municipalsVOR

Les claus del 24-M al Vallès Oriental

Aquestes són algunes de les claus de la jornada electoral del 24 de maig amb les eleccions municipals.

ICV-EUiA millor amb confluència
A la coalició ecosocialista li ha anat molt millor en els municipis on s’ha presentat amb confluències d’esquerres. Així, a Mollet ha passat de 3 a 7 regidors (amb Podem); a Lliçà de Vall, de 2 a 3; a Canovelles, també de 2 a 3, i a les Franqueses, sota la marca Imaginem, de 2 a 4. A Granollers, en canvi, perd la representació, igual que a Parets o Bigues i Riells, i a la Llagosta perd l’alcaldia.

Ciutadans fagocita el PP
El traspàs de vots entre el PP i Ciutadans ha estat molt evident en alguns municipis, com Mollet, on els tres regidors que perd el PP els guanya C’s. A Granollers, Ciutadans passa de zero a 2 mentre que el PP es desploma de 4 a 1. En el conjunt de la comarca, C’s passa de 1.811 a 7.266 vots una xifra molt aproximada a la que perd el PP, que passa de 15.164 a 9.534.

On ha anat el vot del 9-N?
En la consulta sobre del 9 de novembre de l’any passat hi van participar un total de 128.871 persones del Vallès Oriental. Els partits que donaven suport al procés (CiU, ERC, ICV, CUP i SI) han sumat en aquestes eleccions municipals un total de 92.952 vots. Això obre un interrogant sobre on han anat a parar els vots de la resta de participants a la consulta.

Vallromanes desautoritza ICV
La direcció comarcal i nacional d’ICV van decidir expulsar el que havia estat cap de llista i regidor a Vallromanes, David Carrillo dos mesos i mig abans de les eleccions. Carrillo va reaccionar impulsant un nou partit, Gent de Vallromanes. Les urnes han desautoritzat la direcció d’ICV perquè el partit de Carrillo ha tingut dos regidors (171 vots) i ICV cap (34 vots).

Plega el cap de llista d’ERC de Sant Feliu
Abans de prendre possessió, Ernest Colom, d’ERC, ha anunciat que no entrarà a l’Ajuntament de Sant Feliu per motius personals. D’aquesta manera, el número dos, Pau Ibars, serà el regidor d’ERC. Ibars, de 28 anys, és tècnic informàtic al Departament de Matemàtiques de l’UAB i encara la responsabilitat amb “força i ganes de defensar un programa social i independentista”.

Els instituts de Cardedeu apunten bé
No la van encertar del tot, però l’enquesta feta pels alumnes dels instituts de Cardedeu va apuntar prou bé sobre quina seria la tendència. L’enquesta donava 6 regidors a ERC, 5 a CiU, 3 al PSC, 2 a la CUP i 1 al PP. La realitat va donar 5 a ERC, 3 a CiU, 3 al PSC, 4 a la CUP, 1 al PP i 1 a la Federació d’Independents de Catalunya (FIC) amb què es presentava Gent pel Canvi.

El repte de les CUP
La CUP ha multiplicat per tres els vots –ha passat de 3.011 a 9.055–, suma 22 regidors i esdevé una força que pot ser clau en almenys tres municipis: Sant Celoni, Cardedeu i Sant Esteve de Palautordera. També entren per primer cop a localitats com Granollers la Garriga o Caldes. Durant la campanya, els seus candidats han anunciat més implicació en els governs municipals.

Menys vots que candidats
El PP va presentar llistes fantasmes amb candidats que va ser impossible localitzar i amb els quals ni el mateix partit va poder facilitar el contacte. El PP va tenir menys vots que candidats: Figaró (7), Castellterçol (10), Santa M. de Martorelles (6), Castellcir (1), Campins (1), Fogars (3), Montseny (1) i Tagamanent (4). Solidaritat també en va tenir menys (6) a Vallromanes.

Un compromís decisiu
A les Franqueses, l’agrupació local d’ICV es va presentar com Entesa Verda-Compromís en comptes d’afegir-se a la confluència Imaginem les Franqueses en Comú-Entesa. Si s’haguessin sumat els 312 vots d’EV-C als 1.399 d’Imaginem, la llei d’Hondt hauria atorgat un regidor més a Imaginem que li hauria restat a CiU i el resultat hauria estat d’empat a 5 regidors entre les dues candidatures.

El PSC, primer al Consell Comarcal
La fragmentació als ajuntaments ha tingut el seu reflex en el Consell Comarcal, que passarà de 5 a 7 forces polítiques representades. El primer grup continuarà sent el del PSC, que passa de 12 a 9 consellers; CiU cau de 10 a 8 i ERC puja de 4 a 8. ICV-EUiA manté els seus quatre representants, el PP cau de 3 a 1 i entren per primer cop les CUP, amb 2, i Ciutadans, amb 1.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona