Societat

Ideen un dispositiu que converteix la calor del tub d'escapament en electricitat

El projecte, dels germans Albert i Eduard Massaguer, ha estat guardonat per l'empresa automobilística Volkswagen

El premi està dotat amb 3.000 euros

Els germans Albert i Eduard Massaguer, investigadors del grup de recerca en enginyeria de fluids, energia i medi ambient (Grefema) de la UdG, han estat guardonats amb el premi a la investigació en la primera edició dels guardons Think Blue. Els premis, dotats amb 3.000 euros, els concedeix l'empresa automobilística Volkswagen amb l'objectiu d'impulsar iniciatives en el desafiament global de les energies renovables i la mobilitat sostenible. Els investigadors han desenvolupat un generador termoelètric que recupera la calor residual dels tubs d'escapament en l'automoció i la transforma en energia elèctrica. El dispositiu es pot aplicar en el futur en el sector de l'automoció.

El rendiment d'un vehicle de combustió convencional se situa en un 30%. Això vol dir que de cada 100 euros de benzina que es posa al dipòsit, 40 es perden directament pel tub d'escapament. Els germans Massaguer van iniciar el seu projecte de recerca amb la intenció de reduir aquestes pèrdues energètiques i, de passada, reduir també les emissions de CO2 (diòxid de carboni). I van pensar a desenvolupar un dispositiu que transformés la calor residual continguda en el tub d'escapament en electricitat. L'energia resultant s'utilitza de nou per alimentar la bateria de l'automòbil i millorar-ne així l'eficiència global.

En la primera edició d'aquests premis, que es van lliurar el dia 2 a Madrid, hi va haver un jurat format per representants del tercer sector, professors de medi ambient, d'escoles de negoci i d'universitat i també periodistes especialitzats en motor. Es van proposar un total de 72 propostes.

Premis pels treballs de recerca de batxillerat

Onze estudiants van ser ahir a la tarda guardonats per la UdG pels seus treballs de recerca a batxillerat. Els guardonats són: Josep Tàssies (IES Santa Coloma de Farners), Carlo Infurna (IES d'Arbúcies), Albert Alcalde (La Salle Manlleu), Irene Ortolà (IES Bosc de la Coma), Isabel González (Les Alzines de Girona), Clàudia Ayuso i Jan Baserba (Maristes de Girona), Hayat Bouchikh (IES Narcís Monturiol de Figueres), Isaac Planella (IES la Garrotxa d'Olot), Laia Mir (IES de Puigcerdà), Marta Azira (IES de Ripoll) i Pau Garcia (IES Carles Rahola de Girona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró