ESPINAVELL (Ripollès)

Tria dels Mulats

Entre la tradició i el turisme

Per Sant Eduard, quan el temps encara és benigne i les pastures no estan cobertes de neu, a les Planes d'Espinavell s'hi celebra una fira d'arrel tradicional, a la qual l'any 1997 el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat, en reconeixement de la seva importància, va atorgar el Diploma Turístic de Catalunya, per la seva organització. Tot i que els orígens d'aquesta fira són incerts, alguns la situen a l'època medieval i té la particularitat que és el moment que, un cop tancats tots els tractes, es procedeix a la separació o tria de les eugues i dels mulats. D'aquí ve el nom de tria dels mulats, ja que fa referència a la separació de les cries de les seves mares. Després, les eugues i els cavalls, separats ja dels pollins, retornen a la muntanya de Costabona, on esperaran les primeres neus perquè els ramaders propietaris els traslladin als seus masos. Tot comença, cada any, pels volts de Sant Joan quan es porten les eugues i unes quantes vaques a la muntanya de Rojà, on hi ha molta aigua i l'herba és molt bona. El bestiar s'hi està fins al dia de Sant Miquel, 29 de setembre, que baixen a les muntanyes d'Espinavell, esperant el dia de la tria de mulats.

13 d'octubre. Des de les 10 del matí, fira ramadera. A les 11, el bestiar baixa de la muntanya a les Planes d'Espinavell.

La fira en un flaix

JOSEP BOFILL

Tot i que la fira conserva la tradició de la tria de mulats, també s'ha convertit en una activitat turística de primer ordre. El nombrós públic podrà assistir-hi a partir de les 10 del matí, per trobar-se amb una exposició de bestiar equí, i la fira comercial amb venda de productes artesanals. A les 11 és el moment més espectacular: la baixada del bestiar a les Planes d'Espinavell. Després es fa el lliurament de premis als millors exemplars, i a la tarda es fa la tria de mulats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós