Societat

Perpinyà aprova el reconeixement oficial del català

Una moció d'Unitat Catalana per la ratificació de la Carta Europea de les Llengües ha estat votada favorablement al ple municipal

El grup municipal d'oposició del Front National ha votat en contra

El ple de l'Ajuntament de Perpinyà ha votat a favor de la moció presentada per Unitat Catalana en favor de la ratificació de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritzades. El Front Nacional ha votat en bloc en contra del reconeixement del català i la resta de regidors ha votat a favor. El FN s'ha declarat obertament en contra de la normalització de la llengua catalana.

El tinent d'alcalde Brice Lafontaine, president d'Unitat Catalana, ha dut a terme aquesta moció més enllà de les divisions polítiques entre dreta i esquerra. Dóna suport a una voluntat del president François Hollande de rellançar el procés de ratificació de la Carta signada el 1999 i bloquejada per decisió del Conseil Constitutionnel. El partit Unitat Catalana, que forma part de la majoria municipal, afirma que “serem vigilants en la concreció d'aquesta promesa però la renovació d'aquest compromís de la capital nord-catalana és un senyal fort que enviem a la presidència de la République com també als residents del territori. Som en terra catalana i la nostra llengua ha de viure.”

Text de la moció aprovada

El català és la llengua que compartim amb uns onze milions de locutors. És una llengua nacional considerada a França com a llengua regional.

La Carta Europea de les Llengües minoritàries o regionals firmada el 1999 per França mai s'ha ratificat, malgrat la reforma constitucional del 2008 que reconeix que les llengües dites regionals fan part del patrimoni francès.

La vila de Perpinyà té una política voluntària de normalització del català d'ençà més de 20 anys, especialment amb la firma de la carta municipal pel català el 2010, aplicada dins els límits de la llei.

En la seva carta a diversos diputats, feta pública el 4 de juny, el President Hollande s'ha compromès a modificar la constitució per tal que el Consell Constitucional no pugui més interpretar l'article 2 com a interdicció del reconeixement de les llengües dites regionals.

El consell municipal de la vila de Perpinyà reafirma el seu recolzament a favor d'aquesta petició i crida els parlamentaris a mobilitzar-se en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC