Societat

El Pirineu no llança la tovallola

Els alcaldes de la Cerdanya i l'Alt Urgell intenten que Ada Colau reconsideri la seva posició i Barcelona no abandoni el projecte dels Jocs d'hivern

En cas contrari, el de Vielha aposta per continuar l'aposta de Lleida amb Aragó

És una cursa de fons i es neguen a abandonar. Els alcaldes del Pirineu s'estan movent aquests dies per intentar convèncer l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de la necessitat de mantenir l'aposta d'uns Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu encapçalats per la capital catalana. Segons ha pogut saber aquest diari, durant les pròximes setmanes celebraran un cimera d'alcaldes i estudiaran els passos a fer. De moment, els alcaldes de la Seu d'Urgell i Puigcerdà, Albert Batalla i Albert Piñeira, lideren el front per fer canviar d'opinió Barcelona. Han demanat reunir-se amb Colau, i a la vegada faran una tanda de contactes amb tots els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, la majoria dels quals sí que donaven suport als Jocs, per buscar suports que ajudin a fer canviar d'opinió el consistori barceloní. No llancen la tovallola per evitar que el projecte iniciat fa vuit anys acabi en un calaix. “Estem obligats a explorar la qüestió i a aprofitar les possibilitats que generaria aspirar a uns Jocs Olímpics d'hivern”, ha explicat l'alcalde de Puigcerdà.

“D'entrada volem explicar a l'alcaldessa que la candidatura és bona per a Barcelona i el Pirineu, i escoltarem els seus arguments”, ha explicat Batalla, que retreu a Colau que hagi pres aquesta decisió de forma unilateral sense ni tan sols informar a la resta d'alcaldes i organismes esportius que formaven part de la candidatura. Ara, intentaran ajudar-se també de la resta de grups municipals a Barcelona. “No podem llançar la tovallola d'entrada, més enllà de l'esdeveniment esportiu, els Jocs representarien un projecte per a Barcelona de 50 milions d'euros d'inversió durant set anys, amb un retorn des del punt de vista d'impacte mediàtic i econòmic importantíssim”. “No és una mala proposta per a Barcelona. i és molt bona per al Pirineu, ens situa en el mapa internacional, que és la gran assignatura pendent d'aquest territori”, conclou l'alcalde de la Seu d'Urgell. El grup d'alcaldes pirinencs espera que Colau accepti la trobada, i durant el juliol mantindran els contactes amb els altres agents implicats en els Jocs, incloent-hi l'oposició municipal.

El pla B de Lleida

I si aquestes gestions fallen? L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va afanyar a llançar un pla B l'endemà mateix que la junta de govern de Barcelona decidís la retirada del projecte: una candidatura pirinenca sense Barcelona que explori també la possibilitat de col·laborar amb Jaca, que fa anys que aspira a uns Jocs d'hivern i que ara ho volia provar amb Saragossa, candidatura que finalment es va fer enrere després de la irrupció de Barcelona. L'alcalde de Lleida va explicar ahir en declaracions recollides per ACN que està en contacte amb algunes d'aquestes persones amb l'objectiu de poder organitzar una reunió la setmana vinent “amb alcaldes i presidents lleidatans, d'Osca i del Pirineu” per analitzar la viabilitat que des d'aquestes ciutats puguem tirar endavant una candidatura del Pirineu” per als Jocs Olímpics d'hivern.

La idea de Ros ha estat molt rebuda a la Val d'Aran. L'alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, ha recollit el guant i aposta perquè, si finalment Barcelona confirma la retirada, es reprengui el treball d'una candidatura amb nous suports. L'Aran havia quedat decebut perquè la candidatura barcelonina apostava finalment per concentrar les activitats esportives a la Cerdanya i la Seu d'Urgell, més pròximes a la capital catalana, mentre que el Pallars i l'Aran tindrien un paper secundari tot i que és a la vall occitana on es concentren els majoris gruixos de neu del Pirineu i l'estació més gran en territori d'administració catalana, Baquèira. “No es poden fer Jocs sense tenir la neu garantia, això ja ho vaig advertir quan hi vaig participar com a conseller de turisme al Conselh, però finalment es va optar pel model que es va optar i el vam assumir”, explica. “Ara, acompanyarem els altres alcaldes pirinencs en aquest intent per convèncer Barcelona perquè reprengui el projecte, tenen tot el nostre suport”, aclareix Serrano, “perquè al Pirineu li calen uns Jocs d'Hivern i això ens beneficiaria tots”.

Ara bé, si l'intent falla, Serrano proposarà a la resta d'alcaldes que es moguin a favor d'aquesta nova candidatura, per a la qual caldria buscar una nova seu principal. Jaca ho feia amb Saragossa. L'alcalde de Vielha aposta perquè aquest paper el pugui fer ara Lleida. “A mi m'agradaria que fos la ciutat de Lleida i que l'Aran hi pogués posar molta energia en la candidatura”, diu l'alcalde aranès.

La proposta de Ros no generà el mateix entusiasme a la Cerdanya i l'Alt Urgell. Albert Batalla creu que ara no és el moment de plantejar-ho. “No crec en un pla B, ara no hem de dividir energies sinó intentar que la candidatura que tenim entre mans vagi endavant”, ha dit Batalla, que ha demanat a Ros que ajudi buscant la complicitat de Jaume Collboni en el consistori barceloní.

LES FRASES

Volem convèncer Colau que la candidatura és molt positiva per a Barcelona
Albert Batalla
alcalde de la seu d'urgell
El Pirineu necessita uns Jocs Olímpics i si Barcelona es retira hem de trobar altres vies per fer-los
Juan Antonio Serran
alcalde de vielha
Seria una llàstima perdre tot el treball fet amb l'Ajuntament de Barcelona i la resta de membres
Àngel Ros
alcalde de lleida
Estem obligats a explorar totes les vies per intentar que es pugui mantenir una candidatura
Albert Piñeira
alcalde de pùigcerdà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona