Societat

Activada l'alerta per risc d'incendi extrem en zones de l'àrea metropolitana i Comarques Centrals

S'han restringit l'accés al parc de Montserrat i es reforcen els controls a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac

Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya Infocat pel risc d'incendi extrem en zones de l'àrea metropolitana de Barcelona i Comarques Centrals. L'alerta del pla Infocat s'ha activat un cop s'ha reunit aquest matí el Comitè Tècnic del pla per fer seguiment del risc d'incendi forestal i que ha presidit el director general de Protecció Civil, Joan Delort, amb els comandaments dels cossos operatius i organismes vinculats al pla. A banda, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha remarcat que avui “és un dels dies més complicats en anys”. Jané donarà més detalls sobre la situació de calor i risc d'incendis després de la reunió del Govern.

A causa de l'extrem risc d'incendi forestal en aquests punts per la baixa humitat, Protecció Civil ha demanat als ciutadans que sigui responsables i recomana que avui no es facin activitats de lleure ni excursions en les zones forestals d'aquestes comarques per evitar situacions de risc d'incendi forestal.

En total, aquest dimarts el risc extrem o molt elevat d'incendi afecta 25 comarques. Així, a més de les comarques amb risc extrem, les que presenten un risc molt alt són l'Alt Penedès, Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental, Solsonès, Baix Empordà, Garrotxa, Selva, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Garrigues, Noguera, Segrià, Urgell i Pallars Jussà.

S'ha augmentat el patrullatge i controls en les zones de risc. Així, s'han restringit els accessos al parc de Montserrat -l'accés al recinte del Monestir per cremallera, carretera i aeris restarà obert, mentre que els serveis de funiculars queden suspesos per avui- i es reforça el control a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac amb Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Policies Locals i les Associacions de Defensa Forestal ADF.

De fet, els controls i restriccions de pas són vigents en els municipis de Castellolí, el Bruc (Anoia), Artés, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Rajadell, Talamanca, Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí, Sant Salvador de Guardiola, Marganell, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat (Bages), Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera (Baix Llobregat), Calders (Moianès), Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Terrassa, Sentmenat, Castellar del Vallès, Viladecavalls, Ullastrell i Castellbisbal (Vallès Occidental).

En aquests municipis els Agents Rurals han suspès les activitats de risc com per exemple els desbrossaments amb maquinària de vorals l'ús de motoserres, a més de mantenir la suspensió de qualsevol crema. Fins i tot s'ha prohibit fumar en zones forestals o properes a zones arbrades a les zones amb risc extrem.

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya Cecat s'han reforçat els avisos a les activitats regulades per la Direcció General de Joventut i s'ha sol·licitat que els grups que es troben d'acampada o en cases de colònies, evitin els desplaçaments innecessaris amb el mateix objectiu d'evitar generar risc d'incendi i perquè estiguin localitzats per a contactar-los en cas necessari.Els Bombers de la Generalitat han reforçat els parcs de bombers funcionaris i voluntaris i amplien la cobertura del dispositiu de columnes mòbils. També s'ha reforçat la coordinació diària amb Agents Rurals i ADF. Molts municipis de tot Catalunya han reforçat la vigilància contra els incendis amb dispositius de Policia Local i voluntaris de Protecció Civil municipal.

El Servei Meteorològic preveu que aquest dimecres les temperatures iniciïn una contenció i descens moderat que faciliti la rebaixa dels nivells de perill extrem, tot i que es mantindran valors molt alts. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per l'onada de calor que afecta tot el territori de manera generalitzada des de fa més d'una setmana.

A la reunió del Comitè Tècnic d'aquest matí hi han assistit comandaments i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona, dels Agents Rurals, del Sistema d'Emergències Mèdiques SEM, del Servei Meteorològic de Catalunya, de la Direcció General de la Joventut, de la Diputació de Barcelona, representants de les Associacions de Defensa Forestal ADF, de Ferrocarrils de la Generalitat FGC, de Renfe, Adif, d'Endesa i de la Creu Roja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar varietats autòctones resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona