Societat

Un estudi demostra que la biòpsia líquida identifica mutacions de tumors de colon i recte que no detecta la de teixits

L'assaig de la Vall d'Hebron conclou que l'anàlisi de sang facilita l'anàlisi de mutacions i la millora de les teràpies

Amb l'anàlisi de l'ADN de 503 pacients, l'equip de l'Hospital de la Vall d'Hebron liderat per Josep Tabernero, cap del servei d'oncologia mèdica del centre, han descobert que mitjançant la biòpsia líquida, molt menys invasiva i més ràpida que la de teixits, es van poder identificar un tipus de mutacions de tumors de còlon i recte adquirides durant la malaltia. A més, aquest sistema, que és un simple anàlisi de sang, proporciona dades més exactes i permet ''afinar' més la teràpia per a cada tipus de pacient. Per això, Tabernero considera que l'estudi pot tenir impacte ''molt elevat'' en la pràctica clínica ja que obre la porta a noves aplicacions de la tecnologia.

Una de les claus de l'èxit de l'estudi és que per primera vegada s'ha fet a un grup gran de pacients i amb tecnologies disponibles comercialment. Així, es va practicar la biòpsia líquida a 503 pacients que havien rebut diversos tractaments, i en una part d'aquests, se'ls va administrar un medicament inhibidors de diverses proteïnes implicades en les mutacions que es volien analitzar.

Amb l'assaig, es van detectar dos resultats diferents. D'una banda, es van detectar diverses mutacions associades al tumor i que havien estat adquirides durant el curs de la seva malaltia. Amb la biòpsia de teixit és difícil aconseguir dades tan exactes i pot provocar que els tractaments que es donen al pacient no siguin adients. D'altra banda, l'estudi també conclou que el fàrmac administrat, el regorafenib, és efectiu en pacients amb mutacions com les que s'han estudiat.

El cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari de l'hospital Universitari de la Vall d'Hebron, que ha codirigit l'estudi, destaca que la nova tècnica de biòpsia líquida permet aconseguir més informació sobre la mutació del tumor i ''afinar'' més la teràpia dirigida per a cada pacient, i per tant, obre la porta a futurs estudis de noves aplicacions d'aqueta tecnologia.

La biòpsia líquida requereix només una extracció de sang i els resultats estan disponibles en pocs dies, cosa que ajuda a decidir el tractament per a cada pacient. Així pot suposar un pas més per a la medicina personalitzada. Tot i que té alguns interrogants com que no tots els tumors alliberen una quantitat suficient d'ADN en la circulació de la sang com per facilitar-ne la detecció, l'estudi de la Vall d'Hebron assenyala que podria convertir-se en una eina indispensable en la pràctica clínica.

El càncer colorectal és el segon tipus de càncer més comú al món, amb una incidència de més d'1,36 milions de nous casos anuals. Es calcula que causa 694.000 morts cada any, el 8,5% de totes les morts per càncer. Més de la meitat dels càncers es diagnostiquen en zones desenvolupades del planeta, i entre homes, hi ha més mortalitat que entre dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ILLES CANÀRIES

Protesta massiva contra el model “insostenible” de turisme

BARCELONA
CORNELLÀ DE TERRI

Denuncien que volen obrir un centre de menors “sense complir normativa”

CORNELLÀ DE TERRI

Llagostera habilita un espai per al dol perinatal al cementiri

LLAGOSTERA
medi ambient

Reclamen més control de la contaminació al Camp d Tarragona

TARRAGONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE