Societat

La Fundació Josep Carol rehabilita patrimoni a Alcarràs

Vint-i-quatre nois i noies d'entre 14 i 17 anys participen en un camp de treball per ajudar en la conservació de les restes del castell i de l'antic temple de Santa Maria

Vint-i-quatre joves provinents de diversos països europeus participen des d'ahir i fins al 7 d'agost en el camp de treball Camins amb història, organitzat per l'Ajuntament d'Alcarràs i la Fundació Escolta Josep Carol. El camp té com a objectius, d'una banda, la recuperació de les restes del castell, situat a la plaça de l'Església, i, de l'altra, l'excavació de les restes de l'antic temple de Santa Maria, situat a la plaça Major d'aquest municipi del Segrià.

Els participants duran a terme les diverses tasques que es desenvolupen en una excavació arqueològica, com ara l'excavació, la neteja, la fotografia, el dibuix, l'inventari i el tractament del material arqueològic, entre altres accions.

La Fundació Escolta Josep Carol, creada per Escoltes Catalans, promou l'educació d'infants i joves en la ciutadania responsable i en els valors propis de l'escoltisme, a través del suport a la tasca educativa i associativa d'Escoltes Catalans, a través de la reflexió, el pensament i el desenvolupament de projectes i serveis en l'entorn educatiu.

Des de la Fundació, es treballa per promoure valors com la democràcia, la laïcitat, la catalanitat, la coeducació, el compromís, l'esperit crític, l'honestedat, la solidaritat, la participació i l'estima per la natura.

L'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, va donar la benvinguda dilluns als joves participants i va remarcar la importància que té per al municipi aquest camp de treball per a la “transferència de coneixement, que això suposa”. Al mateix temps, va convidar el nombrós grup de nois i noies a gaudir d'aquesta experiència i conèixer també la tradició, cultura i patrimoni alcarrassins.

Pel que fa a la forma en què faran les tasques, els integrants del camp de treball es dividiran en dos grups, que s'aniran alternant les activitats. D'una banda, la neteja d'una de les façanes del castell, per tal de deixar al descobert els límits de les pedres i el lligam entre aquestes. De l'altra, les excavacions a l'antic temple de Santa Maria de l'interior del vas funerari –construcció en pedra soterrada usada com a cambra d'enterrament– a la plaça Major. També està  prevista l'excavació a l'interior del temple.

Documentar i inventariar

Els voluntaris també duran a terme tasques de documentació, com ara la fotografia i l'aixecament planimètric de les restes arqueològiques, i de neteja de material recuperat durant la intervenció. També se'ls ensenyaran les tasques relatives a l'elaboració de l'inventari de la informació obtinguda per l'excavació. La dedicació a les diferents tasques vindrà marcada pel desenvolupament del treball de camp.

Així, la feina realitzada per aquest grup de joves ajudarà  a assolir dues fites: la recuperació del patrimoni cultural que representen els dos edificis històrics i el fre de la degradació del conjunt arquitectònic i l'inici d'una tasca de recuperació progressiva.

A banda de la feina tècnica, els participants també duen a terme activitats complementàries de formació i de lleure per conèixer més l'entorn i les seves tradicions, com ara rutes patrimonials, tallers i visites a llocs d'interes cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs