Vallès Oriental

El retaule de Cabanyes ’torna’ a Sant Fost

Una reproducció de l’obra es presenta i s’instal·la provisionalment a l’església parroquial

Diumenge 26 de juliol es va presentar la reproducció a mida real del retaule gòtic de Cabanyes dedicat a Sant Cebrià, impulsada i finançada pel Centre d’Estudis Santfostencs.

La reproducció imita l’obra original, que està dipositada al Museu d’Art Nacional de Catalunya (MNAC) i que fins a l’any passat no es va descobrir que pertanyia a l’antiga església de Sant Cebrià de Cabanyes; de fet, el retaule s’havia donat per perdut des del 1884.
Xavier Pérez, president del Centre d’Estudis Santfostencs-Amics de Cabanyes, va ser l’encarregat d’explicar als assistents la història del retaule, com va anar a parar a Barcelona, les diverses escenes que conté i les característiques. Per fer la reproducció es va demanar autorització al MNAC, que va proporcionar fotos digitals de totes les escenes del retaule en alta qualitat. Una empresa de Sant Fost, Art Ribas, va ser l’encarregada de fer ampliacions d’aquestes fotografies a les dimensions originals per poder compondre el retaule amb l’estructura original de 2,81m d’alt per 1,97m d’ample. “El retaule original té quatre parts desmuntables i la imitació s’ha fet amb la mateixa composició, i és igualment desmuntable. També s’ha posat un marc de fusta a tot el perímetre”, explica Xavier Pérez. El cost de la reproducció, que ha assumit íntegrament el Centre d’Estudis Santfostencs, ha estat de 1.350 euros. L’encàrrec es va fer al mes de maig passat.
De moment, el retaule estarà exposat i visible a l’església parroquial de Sant Fost, però la intenció és traslladar-lo al seu emplaçament original, a l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes. Tot i que no hi ha un termini tancat per fer aquest trasllat, Xavier Pérez apunta que es podria fer al setembre, coincidint amb l’aplec que es fa en aquest temple, situat als afores de la població.

El retaule de Sant Cebrià de Cabanyes havia ingressat al MNAC els anys 50 del segle passat i se sap que havia format part de la col·lecció privada de l’industrial barceloní Maties Muntadas. L’obra data de finals del segle XV i representa els fets principals de la vida de Sant Cebrià, bisbe màrtir titular de l’església de Cabanyes.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona