Societat

El Japó oníric de Verdi, millor guarnit de les festes de Gràcia

El carrer revalida, entre xiulets, el títol davant de Fraternitat i la travessera de Sant Antoni

Clam contra les destrosses als decorats en l'entrega ahir dels guardons

Si el futbol és, segons l'impagable Gary Lineker, un esport en què juguen 11 contra 11 i en què sempre guanya Alemanya, el concurs de guarniments de les Festes de Gràcia de Barcelona és un esdeveniment en què, generalment, qui ho fa és el carrer Verdi. I enguany ha tornat a ser així. El seu decorat, que evoca un paisatge del Japó a partir de quatre grans ambientacions –dues mastodòntiques figures d'entrada, una pagoda, un immens drac i un jardí majestuós–, s'ha imposat, per segon any consecutiu, en un certamen en què també ha obtingut un guardó especial per la il·luminació de la construcció. En l'acte d'ahir a la plaça del Sol –on es va certificar aquesta victòria–, però, es van escoltar alguns xiulets al veredicte del jurat per part d'alguns assistents –no pas tots, ni de bon tros–, que van expressar més preferències pels decorats dels carrers Progrés –quart classificat amb la seva recreació del film Avatar– o la parisienne travessera de Sant Antoni. Una xiulada, aquesta, que té molt a veure amb les rivalitats internes de la festa major gracienca, i a la qual el president de la comissió festiva de Verdi, Sergi Font, va voler treure ferro. “Ja hi estem acostumats. Aquests que ens xiulen són els mateixos que després ens demanen taules i cadires, i els les deixem.” Ahir, però, el que tocava era valorar un premi que reforça el gir estilístic que ha consolidat el carrer en els últims anys, evolucionant des dels guarniments més monumentals o fallers d'antuvi als actuals, més onírics o conceptuals. “Des del 2009 que hem entrat en una altra etapa —els relleus interns han estat un factor decisiu en aquesta transició– i hem après a continuar sent referents”, va rematar Font.

El segon classificat amb 290 punts (nou menys que el vencedor) va ser Fraternitat, un dels baluards clàssics de la festa major, que, en aquesta edició, s'ha transformat en un paisatge de plantes carnívores. Per a ells també va haver-hi una menció especial, concretament pel disseny i acabat del sostre del decorat. El tercer lloc de la travessera de Sant Antoni, un carrer que s'ha reincorporat recentment a la festa, certifica l'entrada de nova saba a l'esdeveniment festiu. També van ser condecorats pel millor detall artístic –potser per la seva Torre Eiffel?– i la recreació històrica més aconseguida. Al seu torn Progrés, a qui molts assenyalaven com a favorits també, es va haver de conformar amb la quarta plaça i un reconeixement extra per la seva entrada.

Sota la presidència de l'alcaldessa, Ada Colau, l'acte d'entrega de premis també va voler tenir un acte reivindicatiu. Tant els representants dels carrers com el regidor gracienc, Raimundo Viejo, van voler condemnar els episodis d'incivisme contra els guarniments en forma de destrosses, i que aquest any s'han tornat a repetir ja en els primers dies de festa major. “Hem de ser respectuosos. La feina dels carrers no pot ser en va”, va reblar Viejo.

LA FRASE

Hem après a fer un altre guarniment, potser menys faller, però que continua sent un referent
Sergi Font
president de la comissió del carrer VERDi

LA XIFRA

9
primers
premis ha obtingut el carrer Verdi en les últimes 13 edicions del concurs de guarniments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona