Societat

Gastronomia

De Bossòst a Pequín

La mongeta de Bossòst, recuperada després de dos-cents anys, entra en el mercat xinès i es comença a produir en aquell país per a restaurants asiàtics

Era Mongetada 2015 atreu cuiners i crítics gastronòmics a la Val d'Aran

La mongeta aranesa s'havia donat per desapareguda i no constava que se'n fes des dels darrers dos-cents anys. Fa uns anys, però, un restaurador i productor local, Carlos Sanllehy, d'Eth Restilhè, va descobrir que una dona de Bossòst encara cultivava aquesta varietat en el seu hort domèstic. Va ser l'inici de la recuperació d'aquesta varietat. Se'n van fer plantacions més grans i el resultat va ser òptim. Cuiners i restauradors s'hi van interessar i des de fa cinc anys a la Val d'Aran se celebrala festa d'Era Mongetada, un certamen dirigit pel mateix Sanllehy que reivindica aquesta varietat autòctona i que atreu cuiners i crítics gastronòmics. L'any passat, el Ministeri d'Agricultura va concedir a la mongeta de Bossòst l'homologació de varietat comercial.

Es tracta, segons els experts, d'una de les millors mongetes blanques: de pell molt fina, mantegosa i amb un gust que recorda els fruits secs. Les produccions domèstiques se solien fer servir com a complement de l'olla aranesa, estofada amb corder o amb porc. Durant Era Mongetada, però, s'ha mostrat que s'hi poden fer tot tipus de plats, com a producte principal o combinada amb altres ingredients.

Actualment hi ha tres grans productors, a Bossòst, Garòs i Betren, que segueixen de manera artesanal tot el procés de producció, a més dels petits horts particulars de Bossòst que, com aquella senyora que va permetre el seu descobriment a Sanllehy, l'havien mantingut any rere any per al consum domèstic. Però, a través de les successives edicions d'Era Mongetada, la mongeta aranesa ha anat sortint de les fronteres araneses i ha arribat ara fins a la Xina. Allà ja s'hi conreen 5.000 metres quadrats d'aquesta varietat de manera ecològica, segons ha explicat Sanllehy, i està present en alguns plats de restaurants de Pequín i Hong Kong, i al restaurant Migas de la capital xinesa. Allà, el cuiner Aitor Olabegoya, un dels promotors de l'esdeveniment, l'ha introduït als seus plats. Olabegoya ha estat reconegut com a millor cuiner estranger al país asiàtic durant tres anys seguits (2013, 2014 i 2015). El restaurant Okra de la capital xinesa també la té ja en els seus plats propis, introduïda pel xef Max Levy, que va visitar la fira.

“La fan en una plantació a 40 quilòmetres de Pequín i per les característiques del clima els està sortint molt bé”, explica Sanllehy. Alguns productors catalans han provat de fer-la en horts ecològics al Bages i el resultat no ha estat òptim. “S'adapta millor als climes freds i d'una certa altitud”, indica Sanllehy. “L'any passat en vaig produir 300 quilos, que sembla poc però a muntanya és complicat, i la mongeta resisteix molt bé i mai no ha tingut ni una malaltia”, explica.

En la fira d'aquest any, del 30 d'octubre a l'1 de novembre, s'espera l'assistència dels cuiners Kim Hong i Sacha Hormaechea, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona