Societat

El Senat i França porten un cop fatal a les llengües regionals

Tribuna d'opinió d'Alà Baylac Ferrer sobre el refús del senat francès a ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries

Dimarts 27 d'octubre de 2015 és un dia funest en la història de les llengües i del català a casa nostra: el Senat porta un cop fatal a les llengües regionals refusant (amb els vots de la dreta) de modificar la Constitució, el que hauria fet possible la ratificació per France de la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries. Els sociolingüistes i experts en polítiques lingüístiques estan d'acord tots per a qualificar la situació de les llengües a França de desesperada. Thierry Kranzer en un recent llibre (Langues régionales au bord du gouffre ?, Éditions Yoran, 2015) fa un diagnòstic tan precís com edificant: “La survie des langues en 2014 relève du miracle. (...) Si le quinquennat en cours n'est pa l'occasion de la reconnaissance officielle (...) ce sera le coup fatal”. Les llengües regionals de França se troben a la llista de les llengües en perill de desaparició segons els experts de la UNESCO. Res que commogui uns senadors francesos enlluernats per un tancament identitari, una arrogància i un obscurantisme deplorable (escolteu sinó els debats de la sessió). França segueix el model d'Espanya i tira endavant la via d'una intolerància total de cara a les seues identitats regionals. L'exemple català mostra que és una veritable incitació a la ruptura i al rebuig definitiu d'institucions intransigents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida