Societat

El 7 de novembre a Perpinyà

La Diada nord-catalana, que inclou la cloenda del Correllengua 2015, centrarà les reivindicacions en el seu futur en la nova macroregió administrativa del sud de l'Estat

Des de l'any 1984, el 7 de novembre s'ha determinat com a la Diada de Catalunya Nord, aquesta data commemorant el Tractat dels Pirineus de 1659. Com cada any des d'aquesta data, les diverses plataformes unitàries que apleguen associacions i partits nord-catalans convoquen el catalanisme polític del nord del país.

Els organitzadors d'enguany (Federació d'Entitats en Defensa i Promoció de la Cultura Catalana, el Casal Jaume I de Perpinyà, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana, l' ANC CN, els partits polítics) convoquen el públic a celebrar aquesta Diada que s' organitza conjuntament amb la cloenda del recorregut del Correllengua a Perpinyà.

Degut al canvi administratiu a l'Estat francès pel que fa el reagrupament de regions i les properes eleccions per les noves assemblees regionals, la reivindicació de la Diada es centrarà sobre dos punts principals: que la Catalunya Nord tingui unes competències pròpies i els recursos de funcionament corresponents en el si de la regió; i que el futur nom de l'entitat inclogui clarament la presència del territori nord-català, com per exemple amb els mots 'Catalogne' o 'catalan' en la seua denominació. En el cas contrari, es considera que la situació de la Catalunya Nord « seria encara pitjor que amb la precedent regió.»

El programa del dissabte començarà a les quatre de la tarda, amb la manifestació que sortirà de la plaça de Catalunya per un recorregut en el centre de la vila fins al Castellet. Aleshores, tindran lloc diferents parlaments fins arribar a les sis de la tarda quan sortirà una marxa de torxes fins al barri de Sant Jaume, i concretament a la Casa Musicale, per un triple concert amb Ghetto Studio (Catalunya Nord), Mauresca (Occitània) i Feliu Ventura i el Xerramequ i els Aborígens del País Valencià, en un homenatge a Ovidi Montllor.

L'entrada és de 5 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Secomsa a Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona