Societat

Les ONG que atenen refugiats, contra les recollides de roba

Entitats de referència en cooperació avisen que la logística del transport és cara i fer una distribució correcta és molt complex

Nous Catalans té material per omplir dos tràilers que durà a Eslovènia

Mentre els promotors de les crides a recollir roba d'abric i mantes per a les persones refugiades encallades a les carreteres i fronteres del centre d'Europa estan desbordats per l'èxit, les entitats que treballen en cooperació i suport als refugiats han donat una senyal d'alerta i avisen que és molt difícil que tot aquest material arribi als seus destinataris. “Cal una gran coordinació prèvia perquè l'ajuda en espècie creui totes les fronteres i es distribueixi correctament. Per això des de fa més d'una dècada les entitats d'ajuda humanitària no recomanen els ajuts materials, a no sé que es detecti una necessitat molt concreta”, explica Pepa Martínez, directora de Lafede.Cat , formada per 114 organitzacions especialitzades en la cooperació al desenvolupament.

D'entrada, Martínez interpreta la bona disposició de la ciutadania a col·laborar amb les recollides de roba com “una bona mostra de l'empenta solidària del país”. “És d'admirar i d'agrair”, subratlla. I contraposa aquesta resposta participativa a “la innacceptable inacció del govern espanyol” respecte al tema dels refugiats. “Veient les imatges que ens arriben, és normal que la gent vulgui ajudar, però la recomanació és buscar una ONG de confiança que ja treballi sobre el terreny i col·laborar-hi amb diners”, planteja.

En la mateixa línia, el director d' Oxfam Intermon a Catalunya , Francesc Mateu, incideix que és “bo i humà” que hi hagi iniciatives –en aquest cas recollides de roba d'hivern– sorgides “des de la bona voluntat i la necessitat de fer alguna cosa per a la gent que pateix”, però adverteix que experiències semblants en la gran majoria de casos “no han funcionat”. Mateu destaca tres qüestions bàsiques: sol passar que el que es recull no és ben bé el que es necessita, la logística del transport acaba resultant molt cara i difícil i encara és més difícil, segons la seva experiència, que es pugui fer una distribució correcta del material recollit i realment sigui útil. Les ONG que treballen amb refugiats plantegen que un camió pot estar aturat tres mesos en una duana per arribar a Sèrbia o Macedònia.

“Cal deixar la feina de canalitzar la solidaritat a les entitats socials especialitzades –indica també el president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa–, perquè fer arribar el material amb camions als llocs on són ara els refugiats i distribuir-ho és més difícil del que sembla”.

Les dues grans iniciatives que han muntat recollides de roba d'abric, mantes, calçat, sacs de dormir i tendes de campanya per als refugiats han tingut tan d'èxit que, de moment, han aturat les campanyes. Refugees Aid BCN té previst enviar-ho a Grècia i Catalunya amb els Refugiats –impulsada per deu entitats entre els quals hi ha Barcelona Acció Solidària i la Fundació Nous Catalans– va comunicar ahir que ja ha omplert “dos tràliers que sortiran cap a Eslovènia”.

LA FRASE

Quan arribin les persones refugiades es necessitaran molts voluntaris per fer acompanyament
Pepa Martínez
directora de lafede.cat

L'arribada a l'Estat s'ajorna i encara no té data

La falta de concreció de l'acord entre els estats de la Unió Europea (UE) per al repartiment dels refugiats que fugen dels conflictes bèl·lics segueix ajornant-ne l'arribada a l'Estat i a Catalunya.

Es necessitaran voluntaris per al procés d'integració

Les entitats socials que preparen l'acollida per quan arribin els refugiats insisteixen que es necessitaran voluntaris per fer l'acompanyament. “Hi haurà feina per a tothom de forma organitzada”, avancen.

Més refugiats a l'octubre que en nou mesos

Més de 218.000 persones van travessar el Mediterrani fugint de conflictes, persecucions i misèria durant el mes d'octubre. És una xifra que mostra la desesperació dels refugiats i es veu la magnitud de la tragèdia si es té en compte que en els nou mesos anteriors havien estat 172.000 persones. L'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) alerta també que més de 3.440 persones han mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar