Vallès Oriental

REPORTATGE

Símbols de l’antic règim presents

Un estudi del Memorial Democràtic localitza una trentena d’elements franquistes a la comarca

Al Vallès Oriental encara perduren almenys una trentena de símbols de l’antic règim franquista.

Un estudi del Memorial Democràtic fet l’any 2011 va localitzar 29 elements repartits entre les Franqueses (7 elements), Sant Celoni (5), Mollet (7), la Llagosta (2), Canovelles (4), Parets (2) i Granollers (2). En la majoria de casos, són plaques de l’antic Ministeri de la Vivenda –amb el jou i les fletxes– que encara perduren a la façanes de blocs d’habitatges construïts amb ajudes oficials durant el franquisme. A banda de l’inventari del Memorial Democràtic, EL 9 NOU ha localitzat altres símbols, com plaques en blocs d’habitatges de Lliçà d’Amunt o Lliçà de Vall, que no apareixen a la llista.

A banda, hi ha altres elements referenciats al llistat del Memorial Democràtic. A les Franqueses, un monòlit amb una creu que hi ha al peu de la carretera de Corró d’Amunt en record de Francisco Bay Gualba, de 45 anys, “assassinat en aquest lloc per la barbàrie marxista el 16 d’agost de 1936. Va morir per Déu i per Espanya”, diu el text. A la Llagosta, es fa referència al nom del carrer Nicolás Longarón, dedicat a un inspector d’educació que treballava a l’àrea de Mollet. Aquí també hi ha una escola que porta el seu nom però que no apareix al llistat del Memorial Democràtic. A Sant Celoni, se cita el cartell de la Hermandad Sindical de Labradores que hi ha a la façana del número 9 del carrer Ponent, un espai utilitzat pels sindicats verticals franquistes. Al cementiri, hi ha una creu de pedra d’uns tres metres que abans estava a la plaça dels caiguts.
No apareixen a l’estudi però també estan vinculats al franquisme altres símbols. A la Roca, hi ha una placa en un edifici construït amb el suport del Ministeri d’Agricultura franquista. També unes rajoletes de ceràmica amb el jou i les fletxes a les cases del grup Sant Saturní, on també hi ha una imatge del sant. Recorden persones mortes durant la guerra altres elements de pedra. Per exemple, un de situat a Lliçà d’Amunt, en record que José Lamarca Caterineu i Miguel Vila Maynou, morts l’agost de 1938. Un altre a tocar del Besòs, prop de les antigues naus de Derbi, a un militar de la Divisió Condor mort en estavellar-se el seu avió el gener de 1939, a qui es recorda en un text en alemany, o la creu que hi ha al peu de la carretera de la Garriga a Samalús, dedicada a Manuel Pérez de Oleguer Feliu, mort el juliol de 1936.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona
societat

Avancen dos setmanes la precampanya contra incendis a Collserola

BARCELONA
sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA