Societat

Els arbres floreixen en primavera

EL CANYARET

A Silla acaba de néixer la Plataforma d'Auditoria Ciutadana, idea impulsada per Salva Mestre, regidor de Transparència, Comunitat i Participació, i recollida en el seu dia en el Pacte de Govern subscrit per la coalició que governa el municipi (PSPV, Compromís, Silla en Democràcia i EU). Es tracta d'un òrgan imprescindible per assegurar la transparència de les actuacions del govern municipal en tots els seus àmbits, obrint un canal a la participació ciutadana. Una i altra, transparència i participació, han d'anar sempre unides necessàriament, alimentant-se en reciprocitat i millorant, en conseqüència, la qualitat de la democràcia.

La Plataforma estarà oberta a totes aquelles persones residents a Silla que tinguen a bé dedicar una miqueta del seu temps a enfortir la democràcia i assegurar el bon govern del municipi, s'organitzarà i gestionarà de forma autònoma i assembleària, podrà federar-se amb plataformes semblants d'altres municipis i comptarà amb l'empara i protecció de l'Ajuntament. Està previst que arranque les seues activitats amb unes sessions formatives dirigides a introduir els voluntaris que tinguen la intenció d'incorporar-se'n, proporcionant-los uns coneixements bàsics imprescindibles en matèria d'hisenda local, contractació, detecció i priorització de carències i necessitats socials, etc.

Entre l'abundant mostrari d'iniciatives del govern municipal des de la seua constitució encara no fa cinc mesos, jo voldria comentar-ne cinc: l' impuls donat a la formació d'adults; l'obertura de vies per a la inserció laboral i el foment de l'ocupació; el trencament de l'estat de beatífica quietud, insuportable per altra banda, de les obres inacabades (pluvials, bastida de l'església, plaça d'Espanya, multi funcional, etc); la creació de la Plataforma d'Auditoria Ciutadana, ja comentada, i la introducció del cultiu ecològic de l'arròs a la marjal de Silla. He seleccionat aquestes cinc mostres tant per la seua importància des del punt de vista estratègic (canvis cap a un futur distint i al mateix temps, prometedor) com per ser responsabilitat compartida entre diverses regidories del govern municipal, cosa que des del meu punt de vista demostra la cohesió del grup que regeix actualment el municipi. Això sense descuidar-me'n de destacar que totes aquestes actuacions són el fruit de la col·laboració (sense això resultaria impossible) entre l'Ajuntament de Silla, la Diputació de València i la Generalitat valenciana.

Fent una mirada retrospectiva, voldria fer esment a l'origen d'aquests canvis en la vida local. El calendari electoral, cada quatre anys, en primavera, crida la ciutadania a renovar els ajuntaments i la majoria dels governs autonòmics. Enguany, el mes de maig va ser un mes d'eleccions. En resposta a l' incontenible desig social de superar una etapa que cada dia ens proporcionava una menor satisfacció, ens va portar una floració abundant de canvis polítics per tot el territori d'Espanya i, com no, també a la nostra Generalitat i al municipi de Silla.

En un cas i altre, la voluntat ciutadana va configurar un mapa polític més fragmentat i divers que mai, símptoma d'un desig de canvi radical, acompanyat d'una exigència inexcusable a la classe política: la necessitat de constituir governs estables que, treballant des del consens i la pluralitat, voltejaren un panorama polític considerat ja esgotat per la majoria social. Es reclamava tant un canvi en les polítiques públiques i els destinataris del seus hipotètics beneficis, com en la forma de gestionar-les i les persones responsables de fer-ho.

A Silla, des del meu punt de vista, no ens va anar gens mal la qüestió. El govern municipal constituït a l'entrada de l'estiu passat està fent notar la seua llavor. El seu impuls es veu en positiu a totes les àrees i regidories, inclosa l'alcaldia. Són un govern plural que és capaç d'actuar de forma coordinada i sincronitzada, com si en la pràctica es tractara d'un grup d'un sol color. Els lamentables despropòsits de determinades actuacions del passat i l'apatia i desinterès de moments més recents han estat superades des del primer dia. La floració de maig mostra ja fruits que anirem collint a partir d'ara. Seguir el Web de l'Ajuntament (quin canvi en relació a la del govern anterior!) il·lustrarà les meues afirmacions.

Certament, els arbres floreixen en primavera i temps després ens ofereixen els fruits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró