Societat

Els infants ocupen el carrer per reclamar el dret a poder jugar

Fundesplai i la Fundació Pere Tarrés demanen millores en la vida dels menors

Les entitats reivindiquen més ajuts

Una prestació econòmica garantida per a les famílies amb infants i en situació vulnerable, mesures contundents per lluitar contra el fracàs escolar i facilitats per conciliar el temps laboral amb el familiar són algunes de les reivindicacions de la Plataforma d'Infància de Catalunya (Pincat). Les entitats van aprofitar ahir el Dia Internacional dels Drets dels Infants per reclamar més atenció a les llars vulnerables i també per reivindicar drets que haurien de formar part del dia a dia del creixement de tota criatura, com ara el dret al joc i l'educació en el temps de lleure i el de poder tenir un bon record de la seva infància.

La Fundació Fundesplai , amb el lema #DretalLleure, va treure al carrer més de 10.000 infants d'escoles i esplais per reivindicar el dret a jugar, un dels àmbits en els quals precisament hi ha més desigualtats, tal com denuncia el Síndic de Greuges. La plaça de les Glòries, a Barcelona, va ser el punt de partida de la mobilització amb un acte amb més de 300 alumnes d'escoles i esplais del barri del Clot. Va ser un matí d'escampar joguines al carrer i també de fer dibuixos amb guixos a terra. “Amb un terç dels menors de 18 anys catalans en el llindar de la pobresa, hem de garantir el seu oci, perquè siguin feliços i es converteixin en ciutadans compromesos amb el seu entorn”, va exposar la sotsdirectora general de Fundesplai, Núria Valls.

També va destacar la importància del lleure la vicepresidenta, Neus Munté: “L'educació és molt important, però també ho és el joc, que més enllà d'una cosa lúdica és un complement que prepara amb valors”.

La Fundació Pere Tarrés ha optat aquest any per una campanya que vol conscienciar de la importància que totes les criatures tinguin un bon record de la seva infància. L'eix central és la pàgina www.elpatimesgran.org, on tothom pot geolocalitzar una vivència o experiència viscuda durant la seva infantesa i compartir-la amb les seves amistats a través de les xarxes socials. Alhora, la campanya de la Fundació Pere Tarrés denuncia les mancances d'habitatge, alimentació, educació, activitats de lleure, salut i estabilitat emocional que afecten molts menors, i reivindica el paper dels centres socioeducatius per atendre els infants vulnerables.

L'ONG Save the Children ha fet aquest any protagonistes els infants refugiats, que viuen terribles situacions de violència i precarietat. El grup Mishima i l'actriu Aina Clotet col·laboren en un vídeo en què es veuen imatges de criatures arribant a les costes d'Itàlia i Grècia amb la cançó Mentre floreixin les flors com a banda sonora.

LA XIFRA

32,9
per cent
dels menors de 18 anys que viuen a Catalunya estan en situació d'exclusió social.

Campanya a Change.org

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Fedaia) entén que ha arribat el moment d'implicar tota la societat en la reivindicació perquè tots els infants visquin en condicions d'igualtat i creixin amb dignitat. És per això que ha obert una campanya de recollida de firmes a la plataforma Change.org, en la qual proposa crear una ajuda econòmica universal a les famílies per a la criança dels fills.

La petició posa l'accent en el fet que moltes famílies travessen per greus dificultats per fer front a les despeses d'habitatge, aigua i electricitat, i també aquelles que tenen a veure directament amb la criança dels menors, com ara alimentació, roba i material escolar.

La proposta de la Fedaia és la creació d'una ajuda econòmica universal que cobreixi part dels costos que suposa criar un infant. I el més important és que reclamen que sigui una prestació garantida que financi per la via dels impostos. “Una ajuda que ofereixi a les famílies la tranquil·litat de poder criar les criatures independentment de la situació econòmica per la qual travessen”, segons costa en la petició de la plataforma en línia.

La petició s'emmarca en la campanya La infància no pot esperar, amb la qual la Fedaia vol conscienciar dels problemes de la infància més desafavorida i sensibilitzar de les repercussions que comporta per a un infant créixer enmig de dificultats econòmiques i emocionals que es reflecteixen després en el seu àmbit educatiu, la seva salut i posteriorment també en la seva capacitat per poder-se inserir-se en el mercat laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia