Societat

Templers per un dia

A partir d'un joc, els visitants del castell de Gardeny de Lleida es fiquen en la pell dels personatges que el construïren i l'habitaren, els cavallers de l'Orde del Temple

Diumenge és l'última oportunitat (de moment) per passejar pel patrimoni de la que va ser una de les principals cases templeres de la Corona d'Aragó i sentir-se com un autèntic templer del segle XIII. “Les visites guiades al castell de Gardeny ens permeten, a través d'un joc, ficar-nos en la pell de les persones que el van construir i el van habitar”, explica la Núria Rauret, de l'oficina de Turisme. Com s'organitzava la comanda templera de Gardeny? Com era el dia a dia d'aquesta comunitat? Com vivien els vots de pobresa, castedat i obediència? Què menjaven, com es vestien? Com es preparaven per a la batalla? Els caps de setmana de desembre i gener, la visita guiada dinamitzada Templer per un Dia ha volgut donar respostes a moltíssimes preguntes referents a aquest orde militar.

L'antiga comanda de Gardeny, una imponent fortalesa dels segles XII-XIII, obre les seves estances per deixar-nos viure en cada espai el dia a dia d'un cavaller templer i dels diferents membres que formaven part de la comunitat. Per aconseguir-ho, s'utilitzen diversos objectes recreats segons originals de l'època, com ara pergamins de donació de béns a l'orde o una cota malla real amb un pes de 15 quilos que els alumnes han d'utilitzar com a tals. L'activitat comença amb una adaptació del ritual de la insaculació. Alguns participants es caracteritzen segons els personatges que formaven part de la comunitat. “Cadascun durà un element que l'identifiqui com a tal: corona per al rei, sobrevesta per al comanador, capa blanca per al cavaller, capa negra per al sergent, hàbit de monjo per al capellà, grillets per als esclaus...”, diu Rauret.

Aleshores es visiten les diferents estances de la comanda, escenari ideal i real on es mostren de manera dinàmica quines eren les tasques dels diferents membres de la comunitat. Per conèixer l'Orde del Temple de manera rigorosa i divertida i recórrer un castell desconegut, només cal atrevir-se a ser Templer per un Dia.

La poderosa comanda

D'altra banda, el diumenge 31 hi ha prevista una altra visita guiada història per les estances i passadissos del castell. Amb la ruta La Poderosa Comanda de Gardeny se'ns farà un recorregut per la casa de dipòsits, impulsora de la indústria molinera, propietària de pastures i ramats, proveïdora de cavalls i armes dels exèrcits comtals… la pròspera comanda de la Corona d'Aragó. La visita guiada històrica recrea l'activitat monacal i econòmica dels poderosos templers de Gardeny.

Dades d'interès

Cal inscripció prèvia a Turisme de Lleida (c/ Major 31) 973 700 319 www.turismedelleida.cat

Tarifa general: 5 € (menors de 12 anys, gratis. Màxim 2 nens per adult)

Inici: Dia 24, a les 12.00 h. al castell de Gardeny

Viatge a través del temps amb la ruta Domus Templi

El castell de Gardeny –juntament amb els de Miravet, Montsó, Peníscola i Tortosa– forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó, un patrimoni arquitectònic i històric que ha arribat fins als nostres dies. Castells, convents, torres, masos, esglésies i conjunts urbans construïts en els segles XII i XIII en aquells territoris on es va fixar la frontera entre el món cristià i el musulmà. La ruta es pot fer en un cap de setmana, ja que la distància màxima no supera els 250 km.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia