Societat

Agricultura

Macrogranges porcines

94 veïns ‘vs.' 2.300 porcs

El poble de Palau de Santa Eulàlia, que no arriba al centenar d'habitants, es mobilitza contra el projecte d'una macrogranja

L'Ajuntament ha esgotat els recursos i una plataforma de veïns hi recull signatures en contra

Són 94 habitants censats però tot l'any, n'hi viuen menys. Els veïns de Palau de Santa Eulàlia, un dels municipis més petits de l'Alt Empordà, es mobilitzen per no transformar-se en minoria humana contra una sobrepoblació porcina. El projecte que tenen sobre la taula, al paratge de l'Estanyet, planteja una macrogranja de 2000 metres quadrats, que podria significar uns 2.300 porcs. La iniciativa la promou un professional d'aquest sector, Joan Pujol, que ja gestiona altres granges a l'Alt Empordà.

La preocupació dels veïns, i de l'Ajuntament que els dóna suport, és la contaminació de les aigües, i a Palau de Santa Eulàlia ja han estat escaldats amb aquest tema. L'any 2000 es van quedar sense aigua perquè hi van detectar alts nivells de contaminació de nitrats (superiors a 70 mg/l, aigua impròpia per al consum), al pou d'abastament municipal. Es va haver de fer un pou nou. Al cap de deu anys es va tornar a analitzar la qualitat de l'aigua al pou vell i es van detectar nivells de contaminació encara superiors, de 73mg/l. “És la demostració que la contaminació de nitrats no es resol ni amb 10 anys” diu l'alcalde, Xavier Camps. El seu equip es va trobar aquest projecte sobre la taula en arribar a l'alcaldia, el 2011, enmig de la redacció del POUM municipal. En el POUM es va definir que es permetria l'activitat de “granges familiars, ecològiques” i que s'hi impediria la instal·lació de macrogranges. Però el promotor hi va recórrer en contra. En un primer judici els tribunals van donar la raó a l'Ajuntament, però després d'un altre recurs el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat la iniciativa del promotor. L'Ajuntament confiava que els informes successius de l'ACA i altres administracions pararien els peus al projecte però no ha estat així.

Ara el consistori ja no té més recursos. Al desembre passat l'alcalde va explicar la situació en una reunió pública i d'allà en va sortir la iniciativa de crear una plataforma veïnal, Salvem la Pellingarda, que recull firmes per aturar la macro-granja. “És una zona molt vulnerable que no admet més contaminació”, diu Jordi Sisquella, un dels portaveus de la plataforma. Com el seu nom indica, l'Estanyet és una zona d'aigües superficials amb l'agreujant que hi passa un rec que escorre l'aigua cap al còrrec del Madral i cap al parc dels Aiguamolls.

El projecte preveu que els purins de la macrogranja es retiraran cap a Bescanó. “En dubtem molt. Els papers ho aguanten tot però sabem com funcionen aquest tipus de macrogranges; són projectes que no aporten res al poble, destrossen camins i carreteres, i és una gran impudència per la qualitat de les aigües a tota la zona”, coincideixen l'alcalde i els representants de la plataforma. Per ara, han recollit unes 130 firmes, al poble i a municipis veïns com Pontós i Garrigàs. A Palau de Santa Eulàlia són pocs, però busquen suports i no baixen la guàrdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós