Societat

Passió per la realitat virtual i força incògnites sobre el 5G

Els fabricants s'afegeixen a la festa dels 360° amb nous ginys

Una empresa catalana ja tracta l'angoixa amb visors immersius

Europa, en canvi, no perfila la nova xarxa de connexió mòbil

Completament aliè a la vaga, el Congrés Mundial del Mòbil va arrencar ahir amb sensació de ressaca després de l'anunci de Samsung la nit anterior. L'aposta dels coreans per la realitat virtual no és cap excepció, sinó més aviat normal. El sector està entusiasmat amb aquesta nova tecnologia que, a més de permetre als usuaris viure o transmetre qualsevol experiència amb un camp de visió total, també permetrà als fabricants vendre nous dispositius (mòbils compatibles, ulleres immersives i càmeres de 360°) i als operadors augmentar el volum de dades transmeses.

Així doncs, les aparatoses ulleres que t'aïllen de l'entorn però et fan viure noves experiències proliferaven pels diferents pavellons de la Fira. Viatges en submarí, salts de trampolí amb esquís, esports extrems a diferents punts de Catalunya... pràcticament tot era possible gràcies a la nova generació de dispositius.

Seguint les passes de Samsung, una munió de fabricants es van afegir a la festa de la realitat virtual amb tot de productes relacionats. Sony, LG, HTC, Alcatel, Google i fins i tot Nokia van presentar ginys o solucions relacionades amb aquest camp. En la majoria de casos són càmeres per enregistrar aquests vídeos omnidireccionals, que després es poden veure amb més o menys gràcia segons si s'utilitza una pantalla convencional o un visor apropiat.

Tot i que a alguns els pot semblar una tecnologia futurista, en realitat no ho és tant. Moltes empreses catalanes ja fa temps que es dediquen a explorar aquesta via des de diferents punts de vista. Whiplash, per exemple, aposta per la vessant recreativa, mentre que Psious aplica les seves possibilitats d'evasió a l'àmbit terapèutic. S'ha especialitzat a tractar l'angoixa i fòbies específiques transportant els pacients a situacions dissenyades per un equip de psicòlegs, que en controla les constants vitals.

Mentre la realitat virtual es confirmava com la successora dels wearables pel que fa la novetat tecnològica del moment, la xarxa 5G avança a un ritme molt més lent, tot i que el camí passa inexorablement per la seva implementació. El comissari europeu per a l'Economia i Societat Digital, Günther Oettinger, va defensar el lideratge del sector privat per aconseguir l'objectiu de tenir 5G de manera generalitzada a Europa el 2020. De fet, les previsions indiquen una inversió de 3.000 milions del sector privat i 700 de part de la UE. També va defensar un desenvolupament sense regulació, a excepció de qüestions tècniques com ara l'espectre, sobre el qual tampoc no va voler entrar en excessius detalls. La proposta damunt la taula és utilitzar la banda dels 700 MHz.

“No només estem intentant desenvolupar una xarxa de comunicació que connecti a tothom, sinó que més aviat estem creant una eina per implantar l'internet de les coses que interconnectarà tot allò connectable i fomentarà la innovació”, va dir. La comissió Europea va presentar ahir un llibre blanc en que defineix alguns dels requisits mínims que hauria de tenir la futura xarxa 5G: 5 mil·lisegons de latència (temps de resposta entre la petició i l'execució d'una connexió) i una densitat de connexió de fins a 100 dispositius per metre quadrat.

LA XIFRA

20.000
vídeos
en format de 360° hi ha a Facebook. Se n'afegeixen centenars al dia i tenen un milió de visionats diaris.

Fujitsu presenta un anell per escriure a l'aire

Connectat amb Bluetooth amb la tauleta o l'ordinador, permet enviar-hi ordres o escriure encara que tinguem les mans brutes. Està pensant per ser utilitzat a les fàbriques i cadenes de producció.

Nous fabricants s'afegeixen a la festa del mòbil

Sony va presentar ahir una nova gamma de terminals, però el sector mòbil té tanta força que empreses que hi eren alienes, com ara HP, s'han animat a presentar els seus propis terminals.

La marxa pels drets laborals arriba al MWC

El Correscales, la marxa per relleus iniciada dijous a Bilbao i impulsada per la Marea Blava de Telefónica en contra de la precarietat laboral, va arribar ahir a la una del migdia al MWC després de 800 km.

Gimcana per trobar 20 telèfons amagats a la ciutat

Energy Sistem es vol donar a conèixer amagant 20 mòbils valorats en 4.000 euros repartits per Barcelona i a disposició de qui els trobi. Cal baixar una app i seguir un joc de pistes per trobar-los.

Fluïdesa a l'accés tot i les mesures de seguretat

Hi va haver moments d'aglomeracions, però només quan l'entrada de visitants va ser molt massiva. En tot cas, l'increment de la seguretat no va afectar la fluïdesa habitual en els accessos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona