Societat

Una vintena de carrosses, en la Festa de l'Aigua

Cada 2 de març, Almacelles commemora el fet que va marcar el destí de la localitat: l'arribada de l'aigua

Amb una de les rues més antigues i tradicionals de Catalunya, Almacelles commemora una data històrica que va canviar la vida dels habitants de la vila: la posada en funcionament del canal d'Aragó i Catalunya i, amb aquest, l'arribada de l'aigua. Abans del 1910, aquest poble del Segrià estava envoltat de terres de secà que demanaven a crits l'aigua. Dues basses recollien l'aigua de la pluja: una servia per beure i cuinar, i l'altra, per als animals. Sovint, però, els almacellencs havien de recórrer uns quilòmetres per poder recollir aigua, fins a Sucs o Raïmat.

La història de l'Almacelles actual podem dir que es va a començar a escriure el 2 de març del 1910, amb la inauguració de la xarxa de sèquies que regava el canal d'Aragó i Catalunya. Això va canviar la fesomia d'un poble que en només vint anys va passar de poc més de mil habitants a prop de quatre mil.

L'acte central amb el qual es coneix la Festa de l'Aigua d'Almacelles és la desfilada de carrosses, una de les més antigues, que arriba diumenge a la 61a edició. Cada any obté una important participació i una gran quantitat de públic. En aquesta ocasió, una vintena de tractors –transformats novament en carrosses– desfilaran, a partir de les cinc, per les rambles d'Almacelles acompanyats dels Grallers de l'Arca, el grup de batucada Batzac i altres grups d'animació.

Els primers anys, algunes carrosses eren representatives de l'arribada de l'aigua. Amb el temps, la temàtica ha anat variant i actualment s'hi pot veure tot tipus de referents, no només carrosses dedicades a temes generals com la primavera i l'aigua, sinó també d'altres relacionats amb aspectes de l'actualitat política.

De la festa, destaca també el XXXVIè Concurs Nacional de Colles Sardanistes, que tindrà lloc diumenge al migdia a la plaça de la Vila i que estarà conduït pels músics de la Cobla Jovenívola d'Agramunt. En cas de mal temps, l'acte es traslladarà a la Sala Polivalent. No us podeu perdre tampoc la trobada d'amics de les Harleys, els espectacles musicals amb els discjòqueis Kevin Edwards i Supermartxé i les orquestres Costa Brava i Maravella.

LES DATES

02.03.1910
Inauguració
de la xarxa de sèquies que regava el canal d'Aragó i Catalunya i que va canviar la història d'Almacelles
1955
La tractorada
habitual es va convertir en una desfilada de carrosses guarnides. El tractor es va convertir en carrossa.

Agraïment col·lectiu per l'arribada de l'aigua

m.j.r.

El dia 2 de març, festa local i dia cabdal de la celebració, hi ha una missa major cantada, amb ofrena de fruits de la terra a l'església de Nostra Senyora de la Mercè. A l'acte solemne hi assisteixen les autoritats locals, els hereus i les pubilles i una representació de pagesos i pageses de tombants de segle, vestits a l'estil dels almacellencs que van veure baixar l'aigua pel canal per primer cop. Estarà presidida pel nou bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls. Durant la missa, es recorda el fet que va originar la festa, l'arribada de l'aigua, i es fan tot tipus d'agraïments. A l'acabament es fa una ballada de sardanes i a la tarda, concert i ball amb l'orquestra Maravella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs