Societat

Avanç ferm en la validació de la identitat amb el mòbil

La Generalitat, la GSMA, la Mobile World Capital i els principals operadors proven amb èxit una solució universal

És un sistema basat en les targetes SIM, amb dos mil milions d'usuaris potencials

Un 86% dels usuaris han sortit en alguna ocasió d'un lloc web només perquè els demanava que s'hi registressin. Aquest procés –sovint pesat i que, per anar bé, ens hauria d'omplir el cap de contrasenyes diferents– serà aviat molt més senzill i segur gràcies a una solució d'autenticació digital impulsada per la GSMA, els operadors i el govern, i presentada ahir en la segona jornada del Congrés Mundial del Mòbil.

El servei s'ha assajat en una prova pilot a Catalunya i Finlàndia amb el suport dels tres principals operadors de l'Estat i afegeix una capa més de seguretat al procés de registre gràcies als telèfons mòbils. Funciona amb qualsevol terminal i es basa en un sistema encriptat vinculat a la targeta SIM de cada telèfon. Un cop donats d'alta en aquest servei, cada cop que ens haguem de registrar en una web amb aquesta utilitat habilitada rebrem una alerta al mòbil per introduir un codi numèric de seguretat, únic per a totes les identificacions a diferents webs. En funció del nivell de seguretat requerit pel servei (banca, administració pública, comerç...), el programa preveu anar més enllà i oferir la possibilitat de validació amb paràmetres biomètrics com ara les empremtes dactilars, una opció cada cop més comuna als terminals.

En una conferència sobre com assegurar la identitat digital, els responsables del projecte van afirmar que tenen per davant un gran repte amb “dos mil milions d'usuaris potencials”. El conseller delegat de l'operadora Telenor, Sigve Brekke, va pronosticar que aquesta mesura permetrà a empreses de telecomunicacions com la seva prendre el lloc que ara ocupen els bancs en els sistemes de pagament. Potser per això va fer una crida a les empreses del sector a “fer un pas endavant i mantenir-se unides”. En la conferència també hi eren presents el fundador de Telegram, Pavel Durov, i el conseller delegat d'ARM, Simon Segars, que va fer una defensa òbvia de la privacitat: “La gent hauria de posseir les seves dades i decidir a qui les cedeix.”

Precisament en això serà molt clar Mobile Connect, tal com va recordar el responsable de la GSMA del programa de dades personals, Jane Jutila. “Volem situar el mòbil al cor de l'autenticació”, hi va afegir.

Baixa implicació

Tenint en compte que un 75% de la població utilitza internet però només un 5% interacciona amb serveis digitals del govern, un dels grans reptes de l'administració és facilitar els tràmits telemàtics als ciutadans. “La prova pilot que hem fet a Catalunya, pionera a escala europea, aplana el camí en aquest sentit”, explicava ahir Òscar Pallarols en representació de la Mobile World Capital Barcelona.

La prova ha permès constatar que Mobile Connect compleix amb els requisits del reglament europeu relatiu a la identificació electrònica i, per tant, permet la seva aplicació en el marc de la Unió Europea de manera transversal i segura. Amb l'ajut del consorci de l'Administració Oberta de Catalunya, que aixopluga 1.900 entitats públiques, s'espera una implementació progressiva tant en els serveis de la Generalitat com en les administracions locals. La primera, que arrencarà en les pròximes setmanes, serà l'Ajuntament de Castellar del Vallès.

LA FRASE

Si no ens podem acreditar amb garanties, difícilment podrem ser competitius
Jordi Puigneró
Secretari per a la governança de les TIC de la Generalitat

Una empresa catalana ja habilita la firma digital

Curiosament, a l'estand de la Generalitat hi ha una empresa de Sant Cugat, Biid, que ofereix també un sistema per garantir la identitat digital mòbil i fins i tot té la tecnologia per permetre la signatura digital de documents, amb la mateixa validesa legal garantida que una firma cal·ligràfica. Aquest sistema és de caràcter privat però evitaria haver de pagar un cànon a les operadores. A més, té l'avantatge que no es basa en les targetes SIM, que podrien desaparèixer a curt termini, de manera que pot tenir més recorregut. A més, ja té habilitada la funció de desbloqueig mitjançant els lectors d'empremtes digitals.

La desaparició de les targetes SIM serà progressiva

Operadores i fabricants de targetes SIM i terminals van establir un primer estàndard de la targeta eSIM, que anirà fixa als mòbils i permetrà canviar d'operadora instantàniament, a finals del 2015. El model que s'implantarà als mòbils no es determinarà fins a l'estiu, de manera que la implantació serà el 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona